Publicat: 2 aprilie 2016

NEDESPĂRȚITE DARURI - O expoziție eveniment

O expoziție eveniment

NEDESPĂRȚITE DARURI

arhitectură   desen   pictură

Între 22 martie - 9 aprilie 2016 Galeria Romană, din piața cu același nume, s-a oferit să fie gazda unei expoziții de excepție, reunind câteva creații artistice a 23 de arhitecți din toate generațiile, începând cu mentorul breslei Ion Mincu, toți având cu prisosință harul desenului și culorilor. Acestora le-a fost asociați 6 pictori, atrași de arhitectură, dintre care unul, Marcel Iancu, a și fost un consacrat arhitect în perioada interbelică.

Paul Gherasim, Militza Sion și Marius Pandele, organizatorii evenimentului, susținut de UAR, OAR și Galeria Romană, au făcut o selecție foarte riguroasă, pe simeze fiind expuse lucrări semnate de arhitecți, majoritatea de mare notorietate profesională și anume Ion Mincu, Horia Creangă, Gheorghe Simotta, Henrietta Delavrancea-Gibory, George Matei Cantacuzino, Octav Doicescu, Nicolae Lupu, Nicolae Cucu, Ioana Grigorescu, Laurențiu Vasilescu, Paul Bortnovschi, Bogdan Gheorghiu, Sebastian Moraru, Alexandru Târziu, Militza Sion, Vasile Marcu, Radu Șerban, Daniela Tutunea, Victor Moraru, Adrian Spirescu, Sever Mitrache, Răzvan Luscov și Marius Pandele. Li s-au alăturat inspirat lucrări ale pictorilor Sorin Ionescu, Aurel Cojan, Horia Damian, Dragoș Morărescu, Horia Bernea și Marcel Iancu, ultimul revendicat, pe bună dreptate, și de istoria artei, cât și de istoria arhitecturii din România.

Calitățiile desenelor și picturilor expuse, dintre care este dificil să se facă o selecție obiectivă, au fost puse inspirat în valoare de un ambient rafinat, marcat de numeroase piese de mobilier de factură eclectică.

Chiar dacă a beneficiat de un frumos catalog (îngrijit de Paul Gerasim și Marius Pandele)  expoziția nu a stârnit interesul public care-l merita datorită unei publicități sumare, care la intrare se reduce la un mic afiș lipit discret pe ușă.

Text și fotografii:

Arh. Rodica & Alexandru Panaitescu

 vernisaj expo

 

 expo

 expo

 expo arh. Razvan Luscov

 expo arh. Sever Mitrache

 expo arh. Militza Sion

 Horia Bernea

 arh. Sebastian Moraru

 arh. Ion Mincu

 arh. G. M. Cantacuzino

arh. G. M. Cantacuzino

 arh. Ioana Grigorescu

 arh. Ioana Grigorescu

 arh. Gheorghe Simotta

 arh. Bogdan Gheorghiu

 arh. Adrian Spirescu         

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc