Publicat: 9 noiembrie 2017

Peste 300 de arhitecți din București și din țară împreună pe 25 noiembrie 2017

Ce eveniment poate strânge în același loc peste 300 de arhitecți, într-o singură zi?

Primul hackaton organizat pentru arhitecți de către arhitecți – NOVEMBarh.

Numărul mare de participanți este doar primul motiv pentru care se anunță a fi cel mai important eveniment din branșă în acest an.

Voi ce faceți cu fix o lună înainte de Crăciun? Vă vedeți adunați în jurul mesei, într-o zi de sâmbătă, având alături prieteni, foști colegi de facultate, de birou sau de profesie?

Într-un cadru bine definit și echilibrat de regulile specifice unui hackaton, NOVEMBarh înseamnă 18 ore intense de lucru în echipă, networking și sesiuni de pitching.

40 de echipe a câte 7 arhitecți + 1 vor lucra contra cronometru, împreună, vor găsi soluții și direcții de acțiune pentru 40 de provocări de interes major, identificate de arhitecți.

“Particip la NOVEMBarh pentru că sunt arhitect. Avem de rezolvat o serie de probleme de organizare a profesiei și ce poate fi mai eficient în găsirea de soluții decât un brainstorming alături de 300 de oameni inteligenți și creativi!” (arh. Raluca Buzdugan)

Au răspuns deopotrivă invitației de participare arhitecții din sectorul privat și cei din sectorul public, din administrație.

“Dintre toți arhitecții, cei din administrația publică, prin prisma docmentațiilor pe care le văd zilnic, au poate cea mai completă imagine asupra profesării. Hackatonul e o șansă pentu feedback.” (arh. Klaus Birthler)

Exponent deopotrivă al realităților specifice profesiei și al dorinței de schimbare care mocnește în multe zone ale societății românești, hackatonul arhitecților din 25 noiembrie este un eveniment independent. Modelul urmat – al auto-organizării pornite din social media – este o premieră pentru evenimentele de arhitectură. Este cea de-a doua premieră după numărul mare de arhitecți participanți.

Pentru că nu putem uita de Colectiv – o pierdere enormă pe care arhitecții au trăit-o și ei, dar în tăcere, până acum – cel mai bun omagiu pe care îl putem aduce colegilor noștrii, care au pierit prematur, este să renunțăm la a mai lupta doar pe cont propriu. Acest hackaton este un prim pas pentru a ne uni și a acționa împreună în direcția schimbării pe care ne-o dorim cu toții.

Despre un eveniment reușit se vorbește mult după ce s-a încheiat.

Dar mărturiile viitorilor participanți dovedesc că despre un eveniment extraordinar se vorbește mult și bine cu mult înainte de a începe.

“După nenorocirea de la Colectiv de acum 2 ani am simțit pentru prima dată un fel de trezire printre arhitecți. Am ieșit din amorțeala fatalistă de tipul ’mă descurc singur cum pot, oricum nu pot schimba nimic’. Este adevărat că arhitecții sunt în majoritate oameni adaptabili, care au suficient bagaj de educație și cultură astfel încât să găsească un drum, oricât de ocolit, pentru a supraviețui profesional în jungla socială din România, prin propriile puteri. Personal, șocul tragic de amploarea pe care o cunoaștem cu toții mi-a arătat, însă, că ignorarea responsabilității breslei ca întreg, că lipsa unei voci unitare care să definească, să promoveze și să impună o modalitate de a face arhitectură responsabilă duce la moartea unor oameni, punct. Mi-a fost rușine, asta e.

Doi ani de zile ne-am adunat și regăsit pe rețelele sociale, am intrat în dialog unii cu alții și cu organizațiile care ne reprezintă, am pornit o comunicare la început greoaie, apoi din ce în ce mai fluidă, am încercat să pornim proiecte comune, ne-am căutat de fapt această direcție și voce unică pentru toți arhitecții, indiferent de vârstă, experiență, statut social sau venituri. Azi, acum, nu mai e suficient canalul tehnologic, fără un dialog față în față. Avem nevoie să ne vedem, să învățăm să ne ascultăm și să colaborăm direct, să găsim zonele de interes și să ne implicăm fiecare acolo unde vrea și mai ales unde se pricepe.

De aceea vin la hackathon, în primul rând.” (arh. Smaranda Baciu)

„M-a intrigat, dar m-a și bucurat ideea unei întâlniri de o asemenea anvergură între arhitecți. Până de curând am avut senzația că suntem o masă de profesionisti care își fac meseria luptându-se fiecare cum se pricepe printr-o mlaștină legislativă, la a cărei asanare nu vrea nimeni să pună umărul. Această întâlnire consider că este un prim pas în acest demers, iar eu nu doresc să mai stau pe margine. Sunt și eu alături de toți cei care pun acum o piatră la fundația unui nou edificiu.” (arh. Anamaria Bancea)

Ai și tu, cu siguranță, un prieten, un angajat sau un cunoscut arhitect!

Întreabă-l mai multe despre NOVEMBarh când vă întâlniți sau când vorbiți data viitoare.

În căutare de parteneri, Hackatonul arhitecților de pe 25 noiembrie îți dă șansa să te implici și tu! Dacă și ție îți place să nu stai pe margine, scrie-ne pe e-mail la: arhitect2016@gmail.com

„NOVEMBarh înseamnă pentru mine, în primul rând responsabilitate și implicare, este ocazia de a fi și de a lucra împreună și poate cel mai important de a avea o imagine cât mai clară asupra profesiei de arhitect, a provocărilor și aspirațiilor profesionale într-un contextul tot mai complex, cu toate implicațiile sale.” (arh. Florin Enache)

Ce urmează după? Colecția de soluții NOVEMBarh va fi ca o “cartă albă” a arhitecților împreună, o declarație de intenție și de bună practică. Va fi publică, livrabilă către toți "acționarii" cu influență în viața cetății – administrație centrală și locală, asociații profesionale, asociații și inițiative din societatea civila și către presă.

NOVEMBarh | Primul eveniment hackaton cu peste 300 de arhitecți

Peste 40 de provocări | 18 ore de maraton | arhitect2016@gmail.com

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc