Publicat: 17 ianuarie 2020

Despre ornament - Dan Coma

As vrea sa va intreb: oare ce l-a facut pe Louis Sullivan, "the father of skyscrapers" si "the father of modernism" si autorul celebrei formulari "form follows function", sa conceapa si sa construiasca o ornamentica atat de halucinanta, daca ma pot exprima asa?

De ce nu s-a multumit cu o cornisa simpla? De ce a "complicat" lucrurile? Si apoi, care este "functiunea" acestei incredibile "ornamentatii"?Eu cred ca asa cum un copac are, pe langa structura trunchiului sau si a radacinilor si crengilor sale, si frunze si flori (cel putin pentru o perioada a anului), la fel si arhitectura ar trebui sa aiba Structura SI Ornament.

Si asta pare sa spuna si Louis Sullivan.
Eu cred ca dualitatea aproape schismatica a lui Sullivan ne-ar putea inspira si pe noi. 
Sa realizam "structuri" mai complexe, in care "copacul" arhitecturii noastre sa nu mai fie sterp (adica doar "structura"), ci sa aiba si "frunze si flori" (adica "ornamente").Fiindca aceste "ornamente" au si ele functiunea lor, altfel arhitecta de origine iraniana Farshid Moussavi nu ar fi scris cartea: The Function of Ornament.Sunt constient ca la mesajul de mai sus mi se poate raspunde: Da, dar Sullivan s-a nascut in secolul XIX si a murit in 1924. Iar noi traim in secolul XXI.
E adevarat... dar iata ce face Michael Hansmeyer, care lucreaza in cadrul departamentului de arhitectura de la ETH in Zurich. Si este contemporanul nostru.

El se foloseste de cele mai noi tehnologii digitale pentru a realiza arhitecturi de o complexitate uluitoare, cu nimic inferioare celor realizate de Louis Sullivan. Nu e frumoasa si stimulativa aceasta intalnire intre "atunci" si "acum"?

Dan Coma

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc