Publicat: 25 mai 2022

„Pallady, călător” la Muzeul Theodor Pallady

Pallady, călător

O nouă expoziție la Muzeul Th. Pallady

Începând cu data de 25 mai, Muzeul Național de Artă al României și Muzeul Theodor Pallady vă invită să vizitați expoziția de grafică „Pallady, călător”. Aceasta prezintă în imagini, călătoriile artistului în Bretania, Marsilia, Rouen, Brest, Spania, dar și în Moldova natală și va putea fi vizitată până în aprilie 2023.

Theodor Pallady a călătorit mult, în special în perioada interbelică, când locuia la Paris în Place Dauphine nr. 12 și revenea în țară periodic. Locurile lui Pallady sunt impregnate de trăiri și sentimente, pe care le puteți descoperi în lucrările de grafică, realizate în tuș, creion, acuarelă și guașă pe hârtie din expoziție.

Aceasta continuă prezentarea operei artistului, inițiată anul trecut prin expoziția „Parisul lui Pallady” de la Muzeul Th. Pallady (colecția Gheorghe și Serafina Răut), care a făcut parte din amplul proiect „Pallady150”.

***

Născut la Iași, Theodor Pallady (1871 – 1956) a studiat mai întâi ingineria la Politehnica din Dresda (1887-1889), luând în același timp lecții de desen și pictură cu Erwin Oehme, care, recunoscându-i înzestrarea artistică, îl sfătuiește să plece la Paris. În capitala Franței lucrează în atelierul lui Edmond Aman-Jean și se înscrie la Académie des Beaux-Arts. În 1892 intră în atelierul lui Gustave Moreau unde îi va avea colegi pe Georges Rouault, Albert Marquet și pe Henri Matisse – cu acesta din urmă legând o strânsă prietenie.

În 1904 se întoarce în țară și expune la Ateneul Român și la Saloanele Oficiale. Menține însă legătura cu Parisul, unde deschide mai multe expoziții personale, până în anul 1940. Expune la Bienala din Veneția în anii 1924, 1940 și 1942. La împlinirea a 85 de ani, în 1956, a primit titlul de „Maestru emerit al artei”, iar în anul 2012 a fost declarat membru post-mortem al Academiei Române.

Muzeul „Theodor Pallady” funcționează în Casa Melik, aflată în București, pe strada Spătarului 22, care a fost construită în 1750-1760 de către armeanul Hagi Kevork Nazaretoglu.

Clădirea este astăzi cea mai veche casă din București, iar în încăperile sale regăsim lucrările lui Pallady și peste 800 de desene cu nuduri, portrete sau interioare, reprezentative pentru perioada pariziană a artistului.

În curtea muzeului se găsește statuia lui Theodor Pallady, realizată din bronz, operă a sculptorului Gheorghe D. Anghel.

Curator: Liliana Chiriac

Muzeul Th, Pallady

Str. Spătarului 22

Program de vizitare: miercuri-duminică, 10 – 18

Preț bilet: 12 lei/6 lei /3 lei

Alte informații: comunicare@art.museum.ro

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc