Publicat: 18 iunie 2019

REconstruct 1.0: Școală de vară la Felmer pentru liceeni din Țara Făgărașului

Asociația Renascendis organizează în perioada 5-14 august 2019 Școala de vară REconstruct 1.0, în cadrul proiectului cu același nume dedicat liceenilor (15-19 ani) din Țara Făgărașului, finanțat prin Fondul Științescu.

Școala de vară se desfășoară la Felmer (comuna Șoarș, jud. Brașov), unde, timp de zece zile, vom reloca, reconstrui și restaura o căsuță tradițională de lemn din Țara Făgărașului.

Liceenii interesați de arhitectură, de construcțiile sustenabile, dornici să afle cu ce se ocupă restaurarea sau să deprindă un meșteșug pot aplica până pe 30 iunie 2019, trimițând la adresa contact@renascendis.org formularul de înscriere disponibil aici: https://bit.ly/2JUmNN7.

Proiectul REconstruct 1.0 aduce laolaltă noțiuni de arhitectură, restaurare, fizică, chimie, biologie și geometrie cu practica meșteșugurilor vechi de construcție și utilizarea de tehologii moderne în documentarea și restaurarea clădirilor istorice.

Participanții vor avea ocazia să învețe și să experimenteze meșteșuguri tradiționale (zidărie, dulgherie și tâmplărie), să contribuie la refacerea unui acoperiș cu tiglă veche și la realizarea de tencuieli pe bază de pământ galben și gunoi de grajd, trecând astfel prin multe dintre etapele prin care treceau stră-străbunicii atunci când își construiau o casă.

Asociația Renascendis asigură mesele, cazarea, uneltele, utilajele și echipamentul de protecție pentru participanți.

Proiectul REconstruct 1.0 este finanțat de Fundația Comunitară Țara Făgărașului, prin Fondul Științescu Țara Făgărașului.

Asociația  Renascendis  este  o  organizație  neguvernamentală  nonprofit ale cărei obiective sunt: protejarea, conservarea, restaurarea, recuperarea, promovarea și reutilizarea patrimoniului cultural material și imaterial, mobil și imobil din Transilvania, ajutorarea comunităților rurale și urbane slab dezvoltate în procesul de refacere economică, socială și dezvoltare sustenabilă, precum și sprijinirea tinerilor – în special a studenților și cercetătorilor debutanți - în demersurile lor de specializare profesională.

Asociația Renascendis își desfășoară activitatea în satul Felmer, comuna Șoarș, județul Brașov, unde a preluat în administrare ansamblul bisericii evanghelice fortificate, clădirea fostei școli evanghelice și fosta casă parohială evanghelică, pentru a le restaura, moderniza și reutiliza în beneficiul comunității locale și pentru propriile proiecte.

www.renascendis.org

www.facebook.com/Renascendis

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc