Publicat: 15 februarie 2017

Santiago Calatrava și Studio Gang, joi 16 februarie 2016, ora 18.00 UAUIM

Vom continua Maratonul de Arhitectura Contemporana, desi e vacanta. Dar, asa cum in mod amuzant Philip Johnson a spus, "If I can build skyscrapers, why sit on the beach?", si eu cred ca dragostea pentru arhitectura nu ar trebui sa fie "in vacanta" niciodata. Chiar daca noi nu construim cladiri prin aceste prelegeri, poate ne pregatim pentru asta.


Joi voi vorbi despre Santiago Calatrava si Studio Gang. Calatrava nu mai are nevoie de prezentari, e foarte cunoscut, foarte prezent in arhitectura lumii... poate prea prezent, cladirile sale albe, din ce in ce mai ample si mai ambitioase, vor parca sa domine lumea. Sunt spectaculoase aceste cladiri, sculpturale, animate de un expresionism tehnic care insa, din pacate, risca sa devina repetitiv. Inginerul devenit arhitect, prin acuarele arhitecturale sau cladiri mamut, parca vrea sa impuna viziunea sa intregii lumii...

Pe de alta parte, Jeanne Gang este femeia arhitect a anului 2016. Discriminare inca exista in arhitectura, fara indoiala, dar arhitectele, tot mai mult, isi castiga un loc sub soare, ca sa spunem asa. Interesanta evolutia lui Jeanne Gang, ajungand azi sa fie cea mai importanta arhitecta si cel mai important arhitect din Chicago. Si da, construieste si zgarie-nori, unde structura are un rol deosebit, ca si la Calatrava, dar intr-un fel diferit. Gang nu se teme nici de ornament, desi "ornamentul" la ea este trecut prin Rem Koolhaas, pentru care ea a lucrat, dupa studiile la Harvard.


Va invit asadar sa discutam in detaliu doua opere arhitecturale importante, care nu sunt imune criticii, dar care nu pot fi neglijate.
Va multumesc si va astept.
Dan Coma

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc