Publicat: 17 ianuarie 2020

Șapte secole de covor anatolian, 16-31 ianuarie, UAUIM, Sala de expoziții

Dan Sava Ionescu (profesorul nostru de structuri) si o pasiune de o viață, au realizat aceasta expoziție, aflată în holul facultății de arhitectura Ion Mincu.

S-a deschide expozitia "Culoare si Rigoare", in spatiile expozitionale de la parterul scolii.
Frumoase aceste covoare din Anatolia! Frumoase, si cred eu, ne pot da de gandit.Da, e culoare, si da, e rigoare, in sensul ca e multa geometrie in ele.Dar ce ma impresioneaza in primul rand este, de fapt, ceea ce noi numim, "ornament."

Acest ornament pe care noi inca il neglijam, in arhitectura "moderna" in general, obsesia noastra inca fiind structura, structura.. Iar de multe ori, din pacate, binomul Structura / Ornament se reduce azi, inca, la monomul destul de uscat si arogant si rigid numit: Structura.

Inca suntem tributari imperativelor estetice (si poate chiar si "morale") ale inceputului secolului 20.

Dar lucrurile s-au schimbat mult, in asa fel incat azi am putea chiar spune ca ornamentul revine prin chiar propunerile, si realizarile, "avangardei".

Parametria si imprimarile 3D permit configuratii spatiale si formale in care, uneori, structura devine ornament, iar ornamentul devine structura.

Un lucru e limpede: nu mai putem ignora ornamentul.

Fara el structurile noastre raman sterile, deseori nu suficient de sensibile. Iar conceptia despre lume pe care o promoveaza si pe care o exprima, simplista.

Nu am putea oare sa ne inspiram din aceste frumoase covoare anatoliene?

Dan Coma

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc