Publicat: 26 octombrie 2022

Fundația Archaeus prezintă expoziția SHiLA, COEXISTING WITH(IN) NATURE, curatoriată de Cristian Frias, JOI, 3 Noiembrie, la Spațiul FABER, ora 19:00, Timișoara

Fundația Archaeus prezintă expoziția SHiLA, COEXISTING WITH(IN) NATURE, curatoriată de Cristian Frias, expoziție ce conține cele 6 proiecte colaborative de land art, rezultate în urma rezidenței internaționale de la Dealul Cerului. SHiLA 2022, COEXISTING WITH(IN) NATURE, s-a bucurat de participarea echipelor naționale și internaționale de studenți și cadre universitare de la Facultatea de Muzică - UVT din Timișoara (RO); Facultatea de Arhitectură și Urbanism - UPT din Timișoara (RO); Facultatea de Arhitectură și Urbanism - UT din Cluj Napoca (RO); Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București (RO); Institute of Fine Arts and Art Theory din Eger (HU) și Academia de Arte din Novi Sad (RS).

SHiLA este un program internațional de land art și rezidențe multidisciplinare, în care echipe de artiști, arhitecți și muzicieni, împreună cu studenți și tineri profesioniști, sunt invitați să efectueze o serie de intervenții în Rezervația Cheile Nerei Beușnița, folosind doar materiale găsite in situ, pe o temă stabilită. Programul își propune să exploreze relația dintre arhitectură, artă și muzică, să stimuleze dezbaterea asupra rolului artelor vizuale în natură și să propună noi mijloace de a depăși barierele interdisciplinare.

Ediția din acest an, SHiLA 2022, sub titlul COEXISTING WITH(IN) NATURE, a gravitat în jurul temei creativității colaborative, propunându-și să exploreze arta în NATURĂ, văzută ca un țesut conjunctiv și regenerativ pentru COEXISTENȚĂ și colaborare, pornind de la dimensiunile individuale, interpersonale, comunitare sau teritoriale  continuând cu o experiență poetică colectivă, a peisajului.

Astfel, vă invităm JOI, 3 Noiembrie, la Spațiul FABER, ora 19:00 să descoperiți cele 6 proiecte de land art, rezultate în urmă rezidenței de la Dealul Cerului și să participați la prezentarea programului SHiLA alături de Președintele Fundației Archaeus și Directorul de Program, Marius Miclăuș, Curatorul SHiLA, Christian Frias și invitatul special dr. Gabriel Kelemen, artist și cercetător, conferențiar și șef al catedrei de Istoria și Teoria Artei din cadrul Facultății de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara, România.

Expoziția este deschisă până pe 23 Noiembrie.

Artiști: Kopacz Kund / Sonja Radaković / Miki Velciov / Aleksandar Danguzov / Krisztina Fülei / Erika Katona / Gustav Jovanović / Laura Schilemmer / Helena Soldat 

Arhitecți:: Marius Miclăuș / Adelina Afetelor / Andra Hrenciuc / Bianca Ichim Ioana / Andreea Nistor / Gabriela Udrea / Elena Vremi

Muzicieni: Ionuț Dorobanțu/ Mihai Indrei / Cătălin Stoian / Alin Stoianovici 

Foto / Filmări video: Marius Vasile, Teodor Ioan - Tomescu

Regie și montaj filme: Teodor Ioan - Tomescu

_

Organizator: Fundația Archaeus;

Finanțatori: Centrul de Proiecte Timișoara, Uniunea Arhitectilor din România prin Timbrul de Arhitectură; 

Sponsori: Archaeus, EEtim, Balsamina, Școala de la Piscu;

Parteneri Strategici: Fundația ArtEncounters, Fundația Triade, OAR / Filiala Timiș, Beta - bienala timișoreană de arhitectură, Faber.community, Facultatea de Arte și Design - UVT(RO); Institute of Fine Arts and Art Theory din Eger (HU); Universitatea de Arte din Novi Sad (RS); Kulturni Centar LAB din Novi Sad (RS), Avantpost, Asociația PRO-ATHOS;

Parteneri media: Revista Zeppelin, Revista Arhitectura, The Institute.

Design grafic afis: Claudia Feti / Fotografie: Marius Vasile și Alin Stoianovici;

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc