Publicat: 7 mai 2019

SoNoRo Conac într-un tur al castelelor si palatelor din România!

Turul castelelor și palatelor SoNoRo Conac “À la française”

În luna mai, ediția “À la française” a seriei de concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac VII invită publicul meloman într-un tur al palatelor și castelelor regale și nobiliare din țara noastră.

Programul concertelor va cuprinde piese ale compozitorilor francezi, Gabriel Fauré, Marin Marais, Camille Saint-Saëns, alături de  lucrări de George Enescu și Zoltán Kodaly, în interpretarea muzicienilor Anna-Liisa Bezrodny, vioară, Răzvan Popovici, violă, Jan-Erik Gustaffson, violoncel, Miruna Nagy, harpă. 

Turneul va cuprinde șase concerte și se va desfășura după următorul program: 

  8 mai 2019 - Palatul Comunal din Buzău, jud. Buzău

  9 mai 2019  - Castelul Arcuș, jud. Covasna

10 mai 2019  - Castelul Haller, Ogra, jud. Mureș

11 mai 2019 - Castelul Apafi, Dumbrăveni, jud. Sibiu

12 mai 2019 - Palatul Peleș, jud. Prahova

30 mai 2019 – Palatul Regal din București 

Invităm publicul într-un tur al castelelor și palatelor din România, ce-și poate avea oricând corespondent într-unul al castelelor de pe Valea Loarei. Anul acesta, concertele SoNoRo Conac, parte din Sezonul România-Franța, vor aduce mai aproape de publiculul din România cultura franceză, atât prin programul interpretat, cât și prin selecția locurilor în care vom concerta. În același timp, publicul francez este invitat să descopere o parte importantă din cultura românească, prin muzica marilor compozitori români și prin acele edificii, ce doreau să celebreze spiritul francez la început de secol XX, declară Răzvan Popovici, directorul turneului SoNoRo Conac și al Festivalului Internațional SoNoRo. 

Primul concert al lunii are loc pe 8 mai și aducemuzica clasicăla Palatul Comunal din Buzău, una dintre clădirile simbol ale orașului, construite în stil neoromânescși inauguratîn 1903. Următoareaoprire unde va răsunamuzica de camerăeste pe 9 mai în Castelul Szentkereszthy din Arcuș, care se aflăîntr-unul dintre celemai bine conservate parcuri istorice rezidențialetransilvănene. Castelul a fost construit în a doua jumătatea secolului al XIX-leași îmbinăstilurile neorenascentist și neobaroc. 

Turneul continuăpe 10 mai în județulCovasna într-unul dintre cel mai bine restaurate castelele din zonă, la Castelul Haller din Ogra. Castelul cu o istorie de patru secole, era în trecut era o adevărată  perlăa reședințelorartistocratice din principate, iar astăzia revenit la farmecul vremurilor de altădată.  Pe 11 mai itinerariul muzical deschide porțileCastelului Apafi din Dumbrăveni, ridicat în secolul al XVI-lea în stil renascentist. 

SoNoRo Conac “À la française” va ajunge în luna mai și îndouă dintre cele mai vizitate palate din țară, Palatul Peleș(12 mai) și Palatul Regal (30 mai), clădiripreferate de regalitatea din țară. Castelul Peleșa fost reședințafavorităde varăa regilor României, iar Palatul Regal a găzduitnumeroase evenimente istorice importante din timpul regilor Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea și Mihai I. 

Emblematicul Palatul Peleș atrage peste 300.000 de vizitatori anual prin arhitectura sa unică cu aspect de chalet elvețian și decorată la exterior în stil german, iar Palatul Regal din București este o clădire simbol pentru regalitatea românească și fascinează vizitatorii prin elementele renascentiste și sălile grandioase decorate cu tablouri și statui.

SoNoRo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal BRD – Groupe Société Générale, cu scopul de a intermedia contexte favorabile salvării unor monumente importante din patrimoniul românesc.

Accesul la concertele SoNoRo Conac este gratuit și se face pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: rezervari@sonoro.ro sau 0741.190.470.

Programul complet al seriei de concerte și mai multe detalii despre SoNoRo Conac sunt disponibile pe: conac.sonoro.ro

***

Despre SoNoRo Conac

În 2013, Asociația Sonoro a pus bazele unui nou proiect - SoNoRo Conac- ce își propune, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României. 

SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate - clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.
SoNoNo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal BRD – Groupe Société Générale și al Ordinului Arhitecților din România.


Sponsor principal: BRD – Groupe Société Générale

Mașina oficială oferită de: BMW România

Parteneri: Avincis, Illy, Media Image

Parteneri instituționali: Ordinul Arhitecților, Institutul Național al Patrimoniului, Asociația ARCHÉ

Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Casa Lux, Marie Claire, National Geographic, Forbes, Capital, Evenimentul Zilei, Igloo, Zeppelin, Arhitectura, Ziarul Metropolis, The Institute, Life.ro, Festivalier.ro, Feeder.ro,Litero-Mania.ro, Designist.ro, promenada-culturala.ro.

Pentru mai multe informații:

Mihaela Tăut

Phone: +40 751 078 152

E-mail: mihaela.taut@sonoro.ro

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc