Publicat: 8 octombrie 2013, ultima actualizare: 22 noiembrie 2013

UAR isi reafirma opozitia fata de proiectul de exploatare de la Rosia Montana

Uniunea Arhitecților din România a fost invitată vineri, 4 octombrie 2013, în cadrul audierilor din comisia parlamentară specială pentru a-și exprima punctul de vedere față de proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roșia Montană. Cu aceasta ocazie, președintele U.A.R a reafirmat opoziția față de proiectul RMGC.

Dr. arh. Curea Viorica a subliniat faptul că punctul de vedere general exprimat de Uniunea Arhitecților din România a fost de impotrivire, cu zeci de semnaturi anexate. "Am fost la Roșia Montană și am văzut potențialul extraordinar al zonei. Refacerea va fi artificială și nu va avea valoarea sitului natural, realizat în decenii". Credem că ar trebui păstrată exploatarea în galerii. Ar fi o atracție extraordinară în zonă să vină cautătorii de aur. Nicăieri nu stă mai bine aurul de acolo, nici în subsolul BNR, nici la Viena, nici la Berlin, nici la Moscova. Îl scoatem de acolo și ce? O casă mai refaci, dar o natură mai greu" a conchis președintele U.A.R

Puteți urmări întreaga declarație AICI

Comisia parlamentară privind Roșia Montană a lansat, odată cu seria audierilor, site-ul comisiarosiamontana.ro. Atât cei care contestă cât și cei care susțin proiectul Roșia Montană pot trimite mesaje pe site. Pe aceeași pagină web, puteți vedea componența Comisiei speciale pentru Roșia Montană.

Parlamentarii au termen să încheie raportul cu privire la exploatarea minieră până pe 20 octombrie, prima cameră sesizată fiind Senatul.

Reamintim, Guvernul a adoptat, în data de 27 august 2013, proiectul de lege referitor la Roșia Montană.

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc