Publicat: 27 iunie 2017

În perioada 28-30 iunie, UrbanEye te invită la proiecții în cadrul Anualei de Arhitectură 2017

Timp de 3 zile, te așteptăm în Grădina Casei Universitarilor (strada Dionisie Lupu, nr. 46) de la ora 21:30 cu 5 filme inspirate de tema Anualei: Resurse – construind responsabil.

Proiecțiile sunt în aer liber.

🗣 Intrare gratuită

https://www.facebook.com/events/118567028742817/

MIERCURI | 28 iunie | 21.30

‣ Dabbawala. The Lunchbox Miracle (2008 | 52 min | Anglia)

Haosul perfect organizat al dabbawalas - curierii de mâncare din Mumbai (Bombay) e un miracol economic: într-o metropolă cu 20 de milioane de oameni, 5.000 de dabbawalas livrează la timp 200.000 de prânzuri zilnic în conserve colorate și doar una din 16 milioane de cutii se pierde. Containerele de mâncare sunt mânuite de zeci de palme și călătoresc mulți kilometri: pe bicicletă, tren, pe jos sau pe capete. E un mecanism extrem de simplu, dar foarte eficient, cel mai bun sistem logistic informal de distribuție din lume!

JOI | 29 iunie | 21.30

‣ Francis Kéré. An Architect Between (2016 | 20 min | Elveția, Burkina Faso)

Creațiile lui Francis Kéré sunt în prim-planul unei schimbări de paradigmă în design, în care implicarea comunității și resurselor locale sunt esențiale. Arhitectul e renumit la nivel global pentru felul în care a folosit arhitectura pentru a îmbunătăți medii sociale, economice și politice în țara nativă, Burkina Faso, dar și în multe altele. Kéré urmărește să găsească soluții la problema sărăciei și încălzirii globale, folosind un mix de low-tech și high design, lucrând în parteneriat cu comunitățile pentru care construiește. Acest film documentează câteva proiecte construite de Kéré în ultimii 15 ani

‣ Design That Heals (2016 | 24 min | USA)
Trailer: https://vimeo.com/181136767

În Haiti, în urma cutremurului devastator din 2010, infrastructura a fost grav afectată, ducând la apariția uneia dintre cele mai mari epidemii de holeră din istoria recentă. Filmul arată cum crearea unui centru de tratament, cu un design de calitate, a contribuit semnificativ la stoparea epidemiei. Totodată sunt chestionate problemele structurale și sociale care au dus la declanșarea cazurilor de holeră.

‣ Double Story Shacks. Four vignettes (2016 | 27 min | Elveția)

La periferia orașului Cape Town, din Africa de Sud, casele cu două etaje sunt rare. Momentan, țara are un deficit de 2.5 millioane de locuințe, un număr care crește din cauza acțiunilor guvernamentale lente și a sărăciei. Din lipsa spațiului și a resurselor, câțiva locuitori reușesc să experimenteze pe cont propriu, creând locuințe cu două etaje. Acestea sunt 4 dintre poveștile lor.

VINERI | 30 iunie | 21.30

‣ Diller Scofidio + Renfro: Reimagining Lincoln Center and the High Line (2012 | 54 min | USA)

Acest documentar oferă o perspectivă nouă asupra procesului unic de reimaginare a identității publice a 2 mari spații urbane din New York, realizate de către Diller Scofidio + Renfro: reutilizarea “High Line”, și revitalizarea și extinderea “Lincoln Center for the Performing Arts”. Reutilizarea acestor structuri existente în folosul orașului este exemplară.

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc