Publicat: 8 mai 2017

Wolf Prix și Gunther Domenig, joi 11 mai, ora 18.00, Sala Frescelor

Nu sunt convins ca doar o arhitectura incomoda e cea care ne emotioneaza, care "inseamna ceva", asa cum a implicat Eisenman, in citatul de mai jos.
Insa atata timp cat arhitectura este (si) o arta, ea nu se poate rezuma la a raspunde, placid, unor biete nevoi umane... Asa cum bine a inteles Kahn, pe langa nevoie, mai e si dorinta... adica dor, ca sa folosim un frumos cuvant romanesc.
In plus, poate ca arhitectura uneori isi poate permite si luxul disidentei, sau al subversiunii, ceea ce nu e deloc usor, considerand ca cei care o comanda si care platesc pentru ea cu greu ar accepta o arhitectura rebela.
Insa atat Wolf Prix cat si Guenther Domenig au fost si sunt rebeli. Guenther Domenig a murit acum cativa ani, dar el continua sa fie o prezenta unica in peisajul arhitecturii austriece, desi mult mai putin cunoscut decat Coop Himmelb(l)au.


Arhitectura si revolta... iata subiectul prezentarii de joi, saptamana asta.

Un subiect inedit, fara indoiala, fiindca in dorinta sa de a avea lucrari, arhitecta si arhitectul, atat de des, sunt fortati sa faca compromisuri... compromisuri pe care un pictor, in atelierul sau solitar, nu trebuie sa le faca.

Dar in anumite cazuri poate nici arhitectii nu ar trebui sa le faca... adica, cu orice risc, sa-si pastreze crezul viu.

Eu va astept, cu speranta ca sunteti de acord ca arhitectura si practica ei sunt mult mai mult decat niste banale prestatii de servicii.

Multumesc,
Dan Coma

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc