Publicat: 15 iunie 2022

Încep Zilele Europene ale Arheologiei (17 - 19 iunie)

Institutul Național al Patrimoniului invită pasionați și curioși să descopere situri arheologice, expoziții și obiecte misterioase, în vizite ghidate, conferințe și întâlniri cu arheologiInstitutul Național al Patrimoniului (INP), în calitatea sa de coordonator național al Zilelor Europene ale Arheologiei (ZEA),  a lansat și anul acesta, către organizațiile păstrătoare de patrimoniu arheologic, invitația de a-și deschide porțile și de a încuraja întâlnirea cercetătorilor cu publicul interesat.  Muzee, situri arheologice și instituții de cercetare din toată țara au înscris diferite tipuri de activități, de la tururi ghidate și vizite în situri arheologice, la ateliere și demonstrații ale tehnicilor de luptă din antichitate. Participanții vor avea ocazia să afle detalii despre cetățile dacice și castrele romane, dar și despre culturi neolitice și civilizații din Epoca Bronzului. Zilele Europene ale Arheologiei reprezintă ocazia ideală prin care comunitățile sunt stimulate să descopere și să se conecteze cu patrimoniul arheologic local. Oferta ZEA se  deschide, astfel, către școli, familii, vizitatori ai muzeelor, pasionați de istorie, studenți și turiști interesați de obiective culturale.   

Inițiativa, desfășurată la scară europeană, are ca scop evidențierea moștenirii culturale comune și creșterea gradului de coeziune a societății, prin participarea la cultură deschisă tuturor.Prima serie de evenimente dedicate Zilelor Europene ale Arheologiei fost organizată la inițiativa Ministerului Culturii din Franța în 2010 și s-a extins, treptat, în mai multe țări europene. Din 2020, sărbătorim Zilele Europene ale Arheologiei și în România.

Dacă anul 2021, evenimentele culturale s-au defășurat, predominant, în condiții de distanțare fizică, iar întâlnirile dintre public și specialiști s-au desfășurat, cu precădere, în spațiul online, ediția 2022 a Zilelor Europee ale Arheologiei  readuce publicul în contact cu siturile, parcurile arheologice și expozițiile muzeale.          Pentru a răspunde nevoilor de accesibilitate a evenimentelor și diversificare a publicului, promotorii au păstrat și formule online de interacțiune. 

Cu ocazia ZEA 2022, Institutul Național al Patrimoniului vă invită, de exemplu, la un nou episod din seria conferințelor Arheologia pentru Toți.

În cea de-a 11-a ediție a prelegerilor destinate promovării patrimoniului arheologic vom afla despre istoria cercetărilor desfășurate în cetățile dacice din Munții Orăștiei dar și despre cele mai recente descoperiri arheologice de aici.

Cercetătorul care ne va prezenta rezultatele săpăturilor arheologice în siturile din zona Munților Orăștiei este Răzvan Mateescu, doctor în istorie al Universității Babeș-Bolyai, muzeograf la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, arheolog expert, cu experiență de lucru de 15 ani în studiul siturilor dacice, inclusiv în calitate de responsabil al șantierului arheologic Grădiștea de Munte-Sarmizegetusa Regia din județul Hunedoara.Pentru o mai bună orientare în oferta ZEA 2022, site-ul https://zilelearheologiei.patrimoniu.ro/ cuprinde lista evenimentelor și o harta interactivă.

Pentru detalii suplimentare și solicitări media, vă rugăm să o contactați pe Irina Dobriță, Tel: 0726 281 894, E-mail: comunicare@patrimoniu.ro

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc