Publicat: 18 aprilie 2022

18 aprilie, ziua internationala a monumentelor si siturilor

În fiecare zi, oamenii din întreaga lume își celebrează moștenirea culturală, trăindu-și viața într-un mod care întruchipează cine sunt și de unde provin. O zi pe an este rezervată însă istoriei și moștenirii comune a rasei umane, iar ea ne încurajează să celebrăm toate culturile lumii, să atragem atenția asupra monumentelor și siturilor culturale importante și să ne asumăm importanța conservării culturilor lumii, notează site-ul Daysoftheyear.com.

Marcată anual pe 18 aprilie, Ziua Patrimoniului Mondial (#WorldHeritageDay), cunoscută și sub numele de “Ziua internațională a monumentelor și siturilor”, celebrează activitatea desfășurată de ICOMOS – Comitetul Internațional al Monumentelor și Siturilor – și are drept scop creșterea gradului de conștientizare asupra importanței diversității patrimoniului cultural și a conservării acestuia pentru generațiile viitoare. Monumentele și clădirile vechi sunt un bun al tuturor și trebuie protejate pentru a ne asigura că vor continua să rămână la fel mulți ani de acum încolo. Prin urmare, Ziua Patrimoniului Mondial reprezintă un efort colectiv al comunităților din întreaga lume.

În această zi, în lume au loc o serie de evenimente dedicate monumentelor și siturilor lumii, incluzând o gamă largă de activități, de la conferințe dedicate acestei tematici la vizite la situri și monumente faimoase, cum ar fi Machu Picchu în Peru, complexul de temple de la Bagan din Myanmar, complexul Angkor Wat din Cambodgia, Marele Zid Chinezesc sau Piramidele din Giza.

Primul (și, poate, cel mai confuz aspect) legat de Ziua Patrimoniului Mondial este că, de fapt, acesta nu este numele său oficial. Ziua cunoscută drept “Ziua Patrimoniului Mondial” se numește de fapt “Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor” și a fost creată în 1982 de către Comitetul Internațional al Monumentelor și Siturilor, sau ICOMOS. Această organizație a fost înființată pe baza principiilor enunțate în “Carta de la Veneția”, cunoscută și sub numele de “Carta internațională privind conservarea și restaurarea monumentelor și siturilor” din 1964.

Înființarea ICOMOS a venit după conștientizarea necesității de a proteja aceste locuri valoroase și a reunit experți din sute de domenii conexe. De la înființare, organizația crescut până la aproape 10.000 de membri din peste 150 de țări din întreaga lume. Dintre aceștia, peste 400 provin din partea unor instituții, comitete naționale și comitete științifice internaționale, colaborând pentru a salva situri importante și pentru a identifica altele noi care necesită a fi adăugate pe lista de monitorizare.

O temă este atribuită anual Zilei Patrimoniului Mondial. Pentru 2022, tema aleasă este “Heritage and climate” (“Patrimoniu și climă”), iar printre temele ultimilor ani au figurat: “Trecuturi complexe: Viitoruri diverse”, “Peisaje rurale” și “Culturi comune, patrimoniu comun, responsabilitate comună”.

Poate că cel mai bun mod de a sărbători Ziua Patrimoniului Mondial este să căutați acele locații din apropierea dumneavoastră care se numără printre siturile Patrimoniului Mondial și, poate, să le faceți o vizită. Înainte de a face acest lucru, cercetați siturile și aflați ce măsuri sunt necesare pentru a le proteja și respectați-le în timpul vizitei dumneavoastră. Dacă vă simțiți mai proactivi, puteți notifica ICOMOS despre un sit pe care îl considerați demn de a fi protejat pentru importanța sa culturală. AGERPRES

Preluare: https://www.eurourbanism.ro/18-aprilie-ziua-internationala-a-monumentelor-si-siturilor/

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc