Alejandro Aravena anunță tema celei de-a 15-a ediții a Bienalei de Arhitectură 2016: „Reporting from the Front”

Alejandro Aravena, directorul artistic numit de Bienala de la Veneția, a anunțat tema celei de-a 15-a ediții a Bienalei de Arhitectură 2016 intitulată „Reporting from the Front".

Titlul viitoarei expoziții internaționale „Reporting from the Front" reprezintă problemele cu care arhitectura se luptă în fiecare țară, povestirile de succes care merită amintite și exemplele pozitive. Expoziția își propune să arate unui public cât mai diversificat ce înseamnă continuarea îmbunătățirii calității vieții în condiții precare, limită. Fiecare țară este invitată să împărtășească cu restul lumii lupta pe care o duce în arhitectură:

Există multe bătălii de câștigat și multe granițe care trebuie extinse pentru a putea îmbunătăți calitatea construcțiilor și astfel calitatea vieții oamenilor. Sunt tot mai multe persoane în lume care caută un loc decent de trai, iar condițiile pentru a atinge acest scop se fac, pe zi ce trece, tot mai grele. Orice încercare de a depăși aspectele comerciale întâlnește mereu o puternică rezistență în inerția realității, și orice efort direcționat înspre rezolvarea acestor chestiuni semnificative, se lovește de o tot mai mare complexitate a lumii. Cu toate acestea, față de confruntările belice în care nimeni nu câștigă și care sunt învăluite într-o atmosferă de înfrângere, pe frontul mediului edificiilor se respiră un aer de vitalitate întrucât arhitectura înseamnă privirea realității în mod constructiv", declară Alejandro Aravena, directorul artistic al Bienalei 2016.

Uniunea Arhitecților din România, căreia i se alătură Ordinul Arhitecților din România, va pregăti și lansa împreună cu Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe și Institutul Cultural Român concursul pentru participarea României la Bienala de Arhitectură de la Veneția din 2016, cu pavilionul din Giardini della Biennale și Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția.

Tema care va circumscrie conceptele de amenajare ale celor două expoziții românești este FROM GREEN TO MORE GREEN (De la Verde la mai Verde)– de la verdele gospodăriei românești, prin perioada gri a industrializării socialiste, la actualitatea VERDE a energiilor regenerabile și nepoluante. Tema propusă de comitetul român al Bienalei se racordează la viziunea angajată de Alejandro Aravena, dar va prilejui exprimarea modului în care „etosul” – în sens larg, dar și paradoxal – al societății globalizate contemporane amprentează arhitectura din România prin proiecte și lucrări care reflectă totodată reperele culturale ale mediul construit și ale comunităților și nevoia de a ieși din tipare.

Mai multe detalii pe pagina de concursuri a UAR


Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc