Publicat: 4 octombrie 2022

Marți, 4 octombrie, Alfred Popper - (re)descoperirea unui arhitect - Vernisaj & lansare de carte

Marți, 4 octombrie,  UAR vă invită la un vernisaj și o lansare de carte ce îl au în centru pe arhitectul român Alfred Popper.

Expoziția prezintă multe dintre proiectele lui Popper, pornind de la resursele Arhivei de proiecte și fotografii a Uniunii Arhitecților din România.În acest context va avea loc și lansarea volumului 𝘈𝘭𝘧𝘳𝘦𝘥 𝘗𝘰𝘱𝘱𝘦𝘳, 1874-1946 (𝘳𝘦)𝘥𝘦𝘴𝘤𝘰𝘱𝘦𝘳𝘪𝘳𝘦𝘢 𝘶𝘯𝘶𝘪 𝘢𝘳𝘩𝘪𝘵𝘦𝘤𝘵, de Monica Croitoru-Tonciu, Ed. Simetria.

Despre Alfred Popper și Monica Croitoru-Tonciu, via @Patrimonescu: AIfred Samuel Popper (n. 30 august 1874 m. iunie 1946) se naște la Brașov, într-o familie originară din Silezia, se instruiește atât în mediul nemțesc și austriac, cât și în cel românesc, alături de arhitecți străini și autohtoni, se stabilește la București, urmează apoi un important ocol la Sinaia, călătorește în Europa și în Asia Mică și proiectează la Istanbul, ca ulterior să se întoarcă în țară.

Parcurgerea firului vieții sale dezvăluie treptat fațete ale unei personalități neobosite în căutarea sinelui profesional.Se îndreaptă inițial către arhitectura eclectică cu elemente de factură neogotică sau de factură academistă, dar sfidează o posibilă limitare, abordând ulterior arhitectura neoromânească, opțiune documentată temeinic, pe care o potențează prin orientarea către decorativismul Bizanțului.

Receptivitatea sa artistică se evidențiază inclusiv prin adoptarea stilului modernist, atât în varianta sa de propagare internațională, cât și într-o formulă hibridă, special gândită spre a servi pasiunii sale pentru arhitectura bizantină și cea medievală.

Povestea vieții sale relevă un spirit autodidact, iubitor și creator exemplar de arhitectură, care, după propriile mărturisiri, rămâne până la final credincios idealului de artă îndelung clădit și slujit.Autoarea, Monica Croitoru-Tonciu, este absolventă a Facultății de Istoria și Teoria Artei din cadrul Universității Naționale de Arte București, cu lucrarea de licență „Arhitectul Alfred Popper (1874-1946), între tradiție și inovație”, coordonată de prof. arh. Alexandru Beldiman și lect. dr. arh. Cristina Woinaroski. Este coautoare a volumului „Un parcurs pe Dealul Mitropoliei și în împrejurimi”, alături de arh. Cristina Woinaroski, Simona Drăgan et al., publicat la editura Simetria în 2021.

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc