„Arh. Munteanu 70” Expozitie retrospectiva / Biblioteca Judeteana ASTRA Sibiu / 27 - 29 aprilie 2012

Uniunea Arhitectilor din Romania (UAR) si Filiala Judeteana Sibiu a UAR organizeaza
„Arh. Munteanu 70"
Expozitie retrospectiva

Lucrarile de arhitectura realizate timp de 45 de ani de arhitectul iesean Nicolae Munteanu vor fi prezentate in cadrul unei expozitii retrospective la Sibiu, in perioada 27 - 29 aprilie.
Expozitia - gazduita de Biblioteca Judeteana ASTRA, corpul B, in foaier - este intitulata „Arh. Munteanu 70" si cuprinde aproximativ 60 de panouri structurate pe sapte teme: locuinte, social-culturale, arhitectura sacra, restaurari, lucrari in domeniul feroviar, sistematizare, loisir si arhitectura minora.
In catalogul de pezentare al expozitiei, se precizeaza printre altele: „In activitatea sa, autorul a conceput peste o suta de proiecte din care circa saptezeci de procente s-au executat in teren. Ele se afla in judetele lasi, Vaslui, Vrancea, Buzau, Brasov, Bacau, Suceava, Neamt, precum si in Republica Moldova, Suedia si Canada".
Arhitecul Nicolae Munteanu, in acelasi catalog, explica: „Exponatele incearca sa reflecte efortul de a gasi solutii viabile in activitatea de proiectare, intr-o perioada in care libertatea de creatie era ingradita, adesea cenzurata. Obligativitatea de a utiliza asa numitele «Proiecte Tip» a dus la consecinta inevitabila a uniformizarii produselor de arhitectura".
Astfel, autorul a avut sansa ca prin lucrarile realizate sa „sa ma sustrag curentului, reusind, uneori, cu mijloace simple, artizanale, sa gasesc o exprimare personala".
Evenimentul se adreseaza „cu precadere, tinerilor arhitecti. In acelasi timp si alti arhitecti de varsta a treia ar putea prelua ideea, incercand sa-si expuna lucrarile realizate in decursul carierei. S-ar putea obtine astfel, in timp, o imagine a evolutiei colective a breslei, prin stocarea informatiilor intr-o potentiala banca de date" conchide arhitectul iesean.
„Arh. Munteanu 70" - expozitie care pana acum a mai fost prezentata in Brasov, Bucuresti, Cluj Napoca si Iasi- va fi vernisata vineri, 27 aprilie la Biblioteca ASTRA - corpul B, in foaier la ora 17.00.
Arh. Nicolae Munteanu s-a nascut in 1941 la Brasov si are o experienta de 45 de ani in arhitectura. In prezent, acesta este membru in Senatul Uniunii Arhitectilor din Romania (UAR).

Arh. Nicolae MUNTEANU - din catalogul de prezentare al expozitiei retrospective:

„Eu nu sunt ceea ce cred ca sunt. Vocea din interior imi spune: Nu esti ceea ce crezi ca esti! De obicei, nu vreau sa ascult de ea, pentru ca ma enerveaza." Uluitoare remarca! Ii apartine celebrului regizor Andrei Serban. Plina de adevar! Nici eu n-am vrut sa ascult de vocea mea interioara, am ignorat-o, am ales sa expun, sa ma expun... Adevarul despre ceea ce am realizat in acesti ani mi se arata astazi. Neplacut, de o tristete coplesitoare, cand descopar unele din cladirile mele imbatranite, neingrijite, modificate, afectate de scurgerea timpului si de nepasarea semenilor. Totusi, in aceasta minunata calatorie, am avut si surprize placute atunci cand oamenii pentru care am desenat m-au recunoscut dupa multi ani, si-au amintit de mine, cel care le-am facut casa".

„In arhitectura, mentori mi-au fost Le Corbusier si Louis Kahn, cel care a dat cea mai frumoasa definitie a arhitecturii. In arhitectura noastra, l-am avut profesor pe marele Octav Doicescu. I-am iubit pe G. M. Cantacuzino, pentru scrierile sale, in general si indeosebi pentru cele despre Iasi, si pe arhitectul Nicolae Porumbescu pentru tenacitatea sa extraordinara, frumusetea unica a desenelor sale, curajul de a merge pe drumul lui, un fel de Gaudi al romanilor. Am o mare admiratie pentru arhitectul Mario Botta, un maestru al formei cu substrat, lucrarile lui fiind adevarate poeme".

CAMELIA REPEDE
SECRETAR EXECUTIV
FILIALA JUDETEANA SIBIU a UAR
TEL: 0369.452.902
filiala@uarsibiu.ro

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc