IN MEMORIAM arh. Auner NIELS (1942-2025)

Cu durere, Uniunea Arhitectilor din Romania anunta trecerea la cele vesnice ala arhitectului Auner Niels si transmite condoleante familiei indurerate.
Niels Auner va fi depus marti 8 iulie, la ora 9, la Capela Cimitirului Evanghelic Luteran și la ora 13 va fi slujba de înmormântare.

Niels Auner este arhitectul care a contribuit, în 50 de ani de activitate, la restaurarea unui numar impresionant de constructii de lemn sau zidarie. Merite unice revin arhitectului pentru salvarea bisericilor de lemn din Salaj si Maramures – componenta fundamentala a patrimoniului construit national.Cu peste 100 de biserici de lemn, monumente istorice, la care a contribuit cu proiecte de restaurare în ultimele cinci decenii, arhitectul Niels Auner este el însuși un "monument", așa cum sugestiv îl numea unul dintre meșterii cu care a lucrat de-a lungul timpului. Arhitectul a pus bazele – practice si teoretice – ale normelor privind restaurarea monumentelor de lemn. Este o personalitate cu audienta nationala si internationala. Niel Auner a obținut diploma de arhitect în 1970, la Institutul de arhitectură "Ion Mincu" București, prima sa lucrare importantă fiind, în 1973, mutarea bisericii de lemn de la Oncești în Muzeul Satului de la Sighet. "De domnul Niels Auner trebuie avut grijă pentru că el însuși este un 'monument' și l-am putea numi maestru în domeniul restaurării monumentelor de lemn. Toată lumea recunoaște în țara asta că specialistul numărul unu al monumentelor de lemn este arhitectul Auner", a afirmat Vasile Pop (meșter popular ce a lucrat la multe proiecte de restaurare). Auner NIELS a fost membru în comitetul executiv al Uniunii naționale a restauratorilor de monumente istorice, al Asociației europene a antreprizelor de restaurare a monumentelor istorice, expert al Ministerului Culturii în domeniul restaurării monumentelor istorice, decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de ofițer.

In anul 2016, Uniunea Arhitectilor din Romania l-a distins cu Medalia Omagiala OPERA OMNIA.Dumnezeu sa-l aiba in paza!

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc