Publicat: 28 februarie 2018

"Casa cu Blazoane", prima expoziție a Uniunii Arhitecților din România în cadrul Institutului Cultural Google

Casa cu blazoane, prima expoziție a Uniunii Arhitecților din România în cadrul Institutului Cultural Google
București, 28 februarie 2018

Uniunea Arhitecților din România (UAR) se alatură altor muzee, arhive și organizații prestigioase din lumea întreagă prin lansarea propriei pagini găzduite de Institutul Cultural Google. Prima expoziție a UAR este în primul rând o recunoaștere a efortului susținut depus de specialiști în diverse domenii pentru salvarea și reconstrucția Casei cu Blazoane de la Chiojdu, județul Buzău și, totodată, o punere în lumină a relevanței patrimoniului construit pentru comunitatea locală și p​​entru cultură, în ansamblul său.
Uniunea Arhitecților din România a achiziționat acest obiectiv de patrimoniu ȋn luna august 2009, cu intenția de a restaura clădirea Casei cu Blazoane și de a dezvolta ȋn jurul ei un obiectiv cultural-turistic atractiv la nivel național și internațional. În luna iunie 2015, Comisia de recepție și reprezentanții ADR Sud-Est au finalizat recepția ansamblului format din Casa cu Blazoane și clădirea punctului de informare. Ulterior au fost obținute autorizațiile necesare funcționării, iar ȋn prezent Casa cu Blazoane este deschisă publicului atât pentru vizitare, cât și pentru organizarea de activități social-culturale. 

"Colaborarea cu Institutul Cultural Google​ ​ne​ ​oferă posibilitatea de a​ ​”vorbi” despre patrimoniu și despre impactul său în viața comunității unei audiențe mult mai numeroase și mai diverse.​ ​Prin extinderea semnificativă a prezenței noastre digitale și​ ​prin integrarea într-o​ ​familie virtuală​ ​de instituții cunoscute în întreaga lume pentru ​​impactul lor cultural semnificativ​, ​ne asigurăm că eforturile noastre de salvare a​ ​patrimoniul construit din România ​dezvoltă​ ​o nouă ​vizibilitate și​ ​un impact mai puternic​​", a spus​ ​arh. Ileana Tureanu, președinte al Uniunii Arhitecților din România. 

Expoziția ”Casa cu Blazoane” găzduită pe pagina Uniunii Arhitecților din România în cadrul Institutului Cultural Google poate fi descoperită de azi pe următorul link: 

https://www.google.com/culturalinstitute/beta/partner/union-of-architects-in-romania

Deschis oficial în 2011, Institutul Cultural Google permite vizitatorilor din întreaga lume să navigheze prin conținutul deosebit de complex împărțit pe categorii relevante, să parcurgă colecții de artă din diferite perioade de timp și să se ”piardă” în tururi virtuale prin muzee și situri de patrimoniu ale lumii. Prezent în România din 2012, Institutul Cultural Google găzduiește colecțiile unor muzee importante precum Muzeul Țăranului Român, Muzeul Brukenthal și Complexul național muzeal Astra din Sibiu, precum și ale Ordinului Arhitecților din România, ​ale ​Fundați​ei​ ProPatrimonio sau ​ale Televiziun​ii​ Român​e​.

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc