Publicat: 30 martie 2016

Semicentenar Duiliu Marcu (1966-2016)

Duiliu Marcu - Semicentenar 1966-2016.pdf

Duiliu Marcu este cel care dovedește o polivalență ieșită din comun în arhitectura românească, practice activitatea saconfundându-se cu aproape întreaga evoluție a arhitecturii noastre.

Născut la Calafat (25 martie 1885), Marcu provine dintr-o familie modestă. În 1905, decide să urmeze cursurile Școlii de Arhitectură din Capitală. După doar un an pleacă la Paris, unde studiază la celebra Școală de Arte Frumoase. Se întoarce în țară în 1912, în calitate de arhitect diplomat al guvernului francez. Lucrările arhitectului au fost realizate, aproape în întregime, înainte de anul 1945. Ulterior, el s-a dedicat în principal activității didactice și a efectuat unele studii urbanistice.

O contribuție remarcabilă a lui Marcu pentru întreaga arhitectură interbelică din țara noastră este reinventarea detaliului de arhitectură, atât prin soluția găsită, cât și prin prețiozitatea materialului folosit. Din acest motiv, îndrăznim să-l numim pe Duiliu Marcu „ARHITECTUL DETALIULUI ÎN ARHITECTURA MODERNISTĂ DIN ROMÂNIA”. De fapt, când privim creația lui Duiliu Marcu, avem în față operele celui mai complex arhitect care a profesat în România, în veacul de modernitate 1850-1950. În ciuda acestor considerații, arhitectul însuși se întreabă, cu modestie, referindu-se la atingerea aspirațiilor sale către o arhitectură modernă și originală, care l-au călăuzit în activitatea sa profesională :

„Voi fi reușit oare? Eu pot să declar [...] că suntdeparte de a fi fost întotdeauna mulțumit de ceea ce am realizat.”

Desfășuratăîn data de 31 martie 2016 la sediul Centrului cultural al Uniunii Arhitecților, masa rotundă intitulată “Omul, arhitectul și profesorul Duiliu Marcu (1885-1966) a reunit foști studenți ai arhitectului dar și specialiști în domeniul istoriei arhitecturiiși a perioadei interbelice.

Discuțiile, povestirile și amintirile, mai mult sau mai puțin cunoscute, au pus în evidență personalitatea complex și au subliniat calitățile profesionale, sociale și umane ale celui care a fost arhitectul, profesorul și academicianul Duiliu Marcu.

Evenimentul face parte din seria de evenimente dedicate “Semicentenarului Duiliu Marcu” și este finațat de Uniunea Arhitecților din Romania.

IMPRESII:

“Am fost impresionat. A fost foarte emotiv pentru mine, am fost legat de omul ăsta. El a fost foarte negat. Momentul cheie in relația noastră a fost când am intrat în atelierul lui, în 1952. “

Arh. Adrian Oprea

 

“Pentru mine a fost o întâlnirea cu o forță magică. Ea împlinește legătura pe care am început-o cu dna. dr. arhitect Mariana Croitoru. Pe atunci era doctorand și -deja – împătimită cu opera maestrului pe care l-am omagiat astăzi.

A fost o bucurie prezența în sală a oamenilor tineri. Căutăm răspunsuri în trecutul unui mare, foarte mare arhitect.

Îi multțumesc Marianei Croitoru pentru că a avut puterea să scoată la lumină ceea ce atâția, deși cunoscători, nu au avut-o”.

Prof. dr. arh. Elena Cornelia Berindan

 

“Felicitări pentru idee, Duiliu Marcu a fot un mare arhitect. Lui îi datorez însușirea profesiunii de arhitect”.

Arh. Gheorghe Dorin

 

“Mulțumesc imens entuziaștilor care ne-au invitat să ne reamintim, să cunoaștem și să povestim lucruri frumoase și instructive depre Profesorul profesorilor profesorilor profesorilor actualilor studenți arhitecți: Profesorul și arhitectul Duiliu Marcu”.

Prof. dr. arh. Marius Smigelschi

 

DUILIU MARCU – ARHITECT AL CLASICITĂȚII

“Uniunea Arhitecților a găzduit în ziua de joi 31 martie un eveniment deosebit. Deosebit deoarece a fost dedicat memoriei unui nume major al arhitecturii românești, Duiliu Marcu. În afara importanței simbolice, această comemorare a adus și o seamă de informații inedite din partea ultimilor săi studenți. Istoria verbală își are un loc particular, apreciat de unii și neapreciat de alții, deoarece din punctul de vedere al istoricilor dogmatici, istoria se face pe bază de documente și nu pe vorbe... Dar arhitecții, chiar atunci când fac „istorie”, tot arhitecți sunt, adică acel greu de definit amestec subtil dintre artă și tehnică.

Cele trei generații de participanți la această masă rotundă au fost mai de grabă sinceri decât riguroși din punct de vedere științific, și trebuie să recunoaștem că preferăm o anumită formă de sinceritate unei rigori adeseori seacă. Emoționante au fost cuvintele tinerilor octogenari ce i-au fost ultimii studenți, dar tot atât de emoționat a fost și interesul celor care s-au dăruit total pentru ca memoria marelui arhitect Duiliu Marcu să rămână vie și pentru generațiile viitoare.

Acest eveniment - la care au fost prezenți foștii studenți ai foștilor studenți ai foștilor studenți ai lui Duiliu Marcu - a fost posibil datorită entuziasmului Marianei Croitoru, Mihaelei Lazăr, Georgianei Ivan și a lui Dan Adrian Ionescu.

Să sperăm că manifestările prilejuite de semicentenarul morții lui Duiliu Macu vor reprezenta o fericită ocazie pentru scrierea unor atât de necesare pagini din încă nescrisa istorie a modernității noastre”.

Prof. dr. arh. Sorin Vasilescu

 

Fotografii arh. Alexandru Panaitescu

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc