Publicat: 21 septembrie 2017

Expoziție de arhitectură: „Arh. Mircea Stănculescu, implicare în creația de arhitectură a lui CARLOS OTT și a NORR Partenership Ltd, Toronto, Canada, 1990-2002”, 4 octombrie 2017

U.A.U.I.M. găzduiește o inedită expoziție de proiecte și realizări de arhitectură care evidențiază, în mod deosebit, aportul lui Mircea Stănculescu la lucrările de arhitectură ale lui Carlos Ott și ale firmei canadiene NORR Partnership Ltd. 

CARLOS OTT este binecunoscutul câștigător al concursului internațional (744 participanți) pentru proiectul „Opera de la Bastille”, Paris în 1983. Acest succes l-a propulsat apoi către o multitudine de proiecte majore în toată lumea, devenind, mai ales în Emiratele Arabe și în China, un nume de referință.

MIRCEA STĂNCULESCU a fost până în 1989 profesor la Universitatea de Arhitectură, an în care, a emigrat în Canada. Aici, în cadrul firmei NORR Partnership Ltd., unde a găsit un „job”, l-a cunoscut pe Carlos Ott, partner al firmei cu care a lucrat apoi timp de 12 ani. Implicarea sa în creația de arhitectură a acestuia a constat din conceperea și elaborarea planurilor de ansamblu și din studierea și definirea volumetrică a clădirilor făcând obiectul concursurilor de arhitectură.

Este o expoziție spectaculoasă care prezintă pe o desfășurare de cca 100m, 39 de proiecte și 23 de machete evidențiind un mod particular de abordare a procesului de proiectare:

Întâi volumetria, care odată stabilită impune definirea planurilor și fațadelor de arhitectură.

Punerea față în față a fotografiilor unor clădiri importante realizate în Germania, Emiratele Arabe, China, Uruguay, cu cele ale machetelor de volumetrie din polistiren care au determinat ulterior documentația de arhitectură, reliefează calitatea sistemului de lucru utilizat de cei doi. Un sistem de succes care a condus la câștigarea de numeroase concursuri internaționale și care aparține în egală măsură lui Carlos Ott și lui Mircea Stănculescu.

Recunoașterea valorii profesionale, ca architect și contribuția lui Mircea Stănculescu, la realizările de arhitectură ale lui Carlos Ott sunt evidențiate chiar de acesta: „Arh. Mircea Stănculescu este un profesionist excepțional pe care am avut privilegiul și onoarea să-l cunosc și cu care să lucrez. Contribuția Dlui Stănculescu a fost cheia arhitecturii mele”.

„ În numeroasele proiecte la care am lucrat de când l-am întâlnit pe dl. Stănculescu, din 1989 și până astăzi, implicarea lui a fost esențială în găsirea unor soluții unice”.

Vernisajul Expozitiei va avea loc miercuri, 4 octombrie ora 18.30, la Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, Str. Academiei 18-20.

INVITATIE EXPOZITIE - PT PRINT.pdf

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc