Publicat: 1 februarie 2023, ultima actualizare: 16 martie 2023

"Marcel Iancu dezlănțuit" - Calderon 48. Expoziția va fi deschisă până în octombrie!

Expoziția „Iancu dezlănțuit” cu care UAR și revista Arhitectura a participat la Art Safari ediția a 9-a a fost gândită de la început să se înscrie în conceptul Art Safari care organizează deja de ani expoziții retrospective care își propun recuperarea patrimoniului și au o puternică latură educațională și misiunea declarata de a apropia arta de public și de a educa noua generație prin prezentări contemporane, tururi ghidate și promovare în spații neconvenționale.

Am ținut cont de toate acestea atunci când am conceput o expunere care să se integreze într-o expoziție de artă reprezentată mai ales prin pictură și care se adresează unui public foarte divers. 

Modalitățile de exprimare atât de diferite ale lui Marcel Iancu ne-au inspirat să ne gândim la o expunere ca un puzzle format din piese care provin din toate artele și care aduse împreună au definit arhitectura lui Marcel Iancu făcând-l să fie primul arhitect modernist al României. Fiecare piesă a expunerii poate fi privită ca un întreg însă aduse împreună, aceste piese se înscriu într-un discurs ale cărui elemente vin să realizeze un portret de detaliu al arhitectului Marcel Iancu. Aceste piese sunt legate din loc în loc cu câte o „balama” reprezentată de anii care trec prin toată expunerea, marcând un curs implacabil al istoriei ce nu i-a fost favorabil lui Iancu. 

Expunerea începe cu primul imobil realizat de Marcel Iancu și se încheie cu un ultim proiect în București.  Există imagini cu toate imobilele din București păstrate sau dispărute, prezentate în fotografii din arhiva UAR și în fotografii din 2022, imagini de ansamblu, detalii, planuri și schițe. Textele lui Marcel Iancu însoțesc privitorul așa cum de altfel au și făcut-o în perioada 1922-1941 prin intermediul revistei Contimporanul, pentru a putea urmări materializarea în arhitectură a ideilor moderniste pe care le-a promovat ca jurnalist și ilustrator. 

Culorile folosite, roșu, galben, negru și alb sunt culori primare asociate modernismului (via Bauhaus), cu contrast puternic, contribuind și ele la forța mesajului promovat de Iancu. 

Expunerea este completată de mai multe filme: Ștrandul Kiseleff realizat în 1929 în timpul construcției ștrandului într-un timp record, film în care apare Iuliu Iancu, fratele lui Marcel.

Construct, un film realizat în 1995 de Sorin Ilieșiu și Mariana Celac, DaDa and Cabaret Voltaire o reproducere a spectacolelor Dada realizat în 1969, un montaj de fotografii recente ale imobilelor lui Iancu și Main Bukarest realizat de scriitorul Jan Koneffke pentru Televiziunea Romana în 2022. 

Ca fundal sonor expoziția este însoțită de coloana sonoră a filmului Django Unchained, piese care vorbesc despre libertate și peste care se suprapun poeziile DaDa recitite de tineri actori din trupa Breasla Actorilor. Prietenii de la Galeria Dada ne-au împrumutat reproducerea manechinelor realizate de Hugo Ball și Sophie Taeuber-Arp în 1916 la Cabaret Voltaire din Zurich.

Această compoziție de piese induce privitorului ideea că are de-a face doar cu o parte din prolifica activitate artistică a lui Marcel Iancu. La aceste elemente expuse s-ar putea adaugă oricând altele, intrând din ce în ce mai mult în detalii. Intenția a fost să facem privitorul să se simtă parte a acestei expuneri și să contribuie cu propria experiență de locuitor al orașului. De altfel așa s-a și întâmplat, vizitatorii intrând în dialog cu noi și dorind să ne împărtășească propriile experiențe legate de opera lui Marcel Iancu.

În 15 decembrie am vernisat această expoziție la sediul nostru din Calderon 48, expunerea acaparând toate spațiile de la parter și până în mansardă. Interiorul decorat cu elemente clasice al sediului nostru fac expunerea și mai puternica prin contrastul dintre el și rigoarea geometrica a conținutului expoziției.

Tot spațiul avut la dispoziție s-a „umplut” cu canevasuri, proiecții și machete pentru a ilustra cât de sugestiv titlul „Iancu dezlănțuit” ca și cum modernismul, schimbarea sunt de neoprit și ele acaparează totul în calea lor, modificând percepția spațiului. 

Am profitat de această ocazie să îi invităm pe toți vizitatorii să parcurgă tot spațiul, ghidați de expoziție și să descopere și mansarda redacției revistei Arhitectura. Nici curtea și nici luminatorul n-au scapăt de avântul nostru modernist și daca sunteți curioși să-l vedeți pe Iancu dezlănțuit vă invităm să o faceți până pe 15 octombrie 2023. 

Program de vizitare expo Marcel Iancu 

Luni - Joi 10.00 - 17.00

Vineri 10.00 - 15.00

Intrarea liberă

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc