Expozitie Rosia Montana

In perioada 22-26 noiembrie 2010, la galeria "Octav Doicescu" din Calea Victoriei nr. 126, are loc expozitia "Rosia Montana: peisaj cultural de valoare universala".

Rosia Montana este asezarea cu cele mai numeroase monumente istorice clasate dintre localitatile rurale ale Romaniei: 39 de constructii istorice (locuinte mineresti, biserici, case parohiale, scoli confesionale, cladiri administrative), 5 monumente arheologice - dintre care si sistemele de exploatare miniera, cuprinzand mai mult de 80 de km de galerii dintre care mai bine de 7 km sunt galerii romane, constituind cel mai amplu si mai valoros complex minier aurifer cunoscut pana astazi in intreaga lume - situri arheologice de suprafata, cuprinzand temple, edificii publice sau vaste necropole. La toate acestea se adauga valorile exceptionale si cele curente neinscrise in Lista Monumentelor Isorice, care alcatuiesc fondul valoros al arhitecturii locale: case, biserici, edificii administrative, lucrari de geniu - barajele acumularilor de apa (tauri) necesare pentru actionarea instalatiilor de macinat minereul.

Expozitia "Rosia Montana-documente de arhitectura" prezinta 12 astfel de valori ale patrimoniului cultural care nu sunt puse sub protectia directa a legii. Pentru toate aceste monumente Asociatia ARA a solicitat autoritatilor competente, in anul 2007, declansarea procedurii de clasare. In pofida prevederilor legii privind protejarea monumentelor istorice, procedura de clasare nu a fost declansata nici pana astazi.

Expozitia este organizata de Asociatia "Arhitectura.Restaurare.Arheologie", cu sprijinul financiar oferit de Ordinul Arhitectilor din Romania, prin Timbrul Arhitecturii.

www.simpara.ro sau contact@simpara.ro

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc