Publicat: 25 septembrie 2013, ultima actualizare: 4 iunie 2014

Expozitie ”S.O.S CULELE din ROMÂNIA”

Centrul de Cultură Arhitecturală al Uniunii Arhitecților din România (str. J.L Calderon nr. 48, sect. 2, București) găzduiește în perioada 30 septembrie - 4 octombrie 2013 (între orele 9.00 - 16.30), expoziția ”S.O.S CULELE din ROMÂNIA”, organizată de filiala euroregională Sud-Vest Oltenia a UAR.

Vernisajul are loc luni, 30 septembrie la ora 17.00.

Cu această ocazie, arh. Pavel Popescu (președintele filialei euroregionale Sud-Vest Oltenia) își va lansa volumul ”Culele din Oltenia...și evoluția lor până astăzi”, carte premiată de Fundația Națională pentru Civilizație Rurală ”Nitșe țărani”.

Prezentarea lucrării va fi făcută de Dinu Săraru - președinte fondator și membru al Academiei Oamenilor de Știință, romancier, publicist și dramaturg, cel care dealtfel a semnat și prefața respectivului volum.

Expoziția ”S.O.S CULELE din ROMÂNIA” se mută apoi, în perioada 16 - 30 octombrie 2013 (orele 10.00 - 24.00) la Muzeul Țăranului Român din București(Șos.Kiseleff nr. 3). Vernisajul are loc pe data de 15 octombrie, de la ora 17.00.

Proiectul "S.O.S CULELE din ROMÂNIA" (inițiat de Uniunea Arhitecților din România - filiala euroregională S - V Oltenia)a fost gândit ca un semnal de alarmă, un mijloc de stopare a degradării ( în unele cazuri chiar dispariței) culelor din România - construcții ce reprezintă componente ale patrimoniului cultural, elemente de identitate națională și bijuterii ale arhitecturii românești. Astfel s-a dorit asigurarea unei baze științifice detaliate ca punct de plecare în orice demers de restaurare. Au fost inventariate fotografiate și evaluate peste 30 de culele din județele Gorj, Olt, Mehedinți, Dolj, Vâlcea, Argeș și Teleorman.

Vizitatorii expoziției vor putea afla detalii inedite despre aceste construcțiile și vor putea semna petiția S.O.S. - Culele din România care se găsește și pe http://www.petitieonline.ro/petitie/sos_culele_din_romania-p36761152.html

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc