Publicat: 8 martie 2024

Expoziția „Femeia care sunt. 7 arhitecte din România și operele lor” continuă parcursul său în Spania cu o nouă prezentare în capitala istorică a provinciei Galicia, orașul Santiago de Compostela.

Expoziția „Femeia care sunt. 7 arhitecte din România și operele lor”  continuă parcursul său  în Spania cu o nouă prezentare în capitala istorică a provinciei Galicia, orașul Santiago de Compostela. 

Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu  Uniunea Arhitecților din România  cu Universitatea Santiago de Compostela, cu sprijinul Consulatului General al României din Bilbao și al Colegiului Oficial al Arhitecților din Galicia și reprezentanța din Santiago , prezintă expoziția de arhitectură „Femeia care sunt. 7 arhitecte din România și operele lor”.

Expoziția va fi inaugurată la data de 8 martie, ora 13.00, în superbul edificiu al Bisericii Universității, Igrexa da Compañía Santiago de Compostela.

Vor fi prezenți la vernisaj rectorul USG, dl. Antonio López Díaz, și directorul ICR Madrid, dna. Maria Floarea Pop, alături de reprezentanții comunității românești din Galicia.

Locație: Igrexa da Compañía Santiago de Compostela, Praza da Universidade, s/n15782, Santiago de Compostela
Perioadă: 8 martie - 8 aprilie 2024
Ore de vizitare: de luni până vineri, de la ora 11:00 la 14:00 și de la ora  17:00 la 20:30

Expoziția ilustrează 100 de ani de prezență a femeilor în arhitectura românească și evidențiază potențialul și creativitatea doamnelor din arhitectura românească. Proiectul prezintă câteva dintre figurile reprezentative ale arhitecturii feminine din România, printr-o selecție de fotografii, texte, machete și obiecte.

Profesioniste, puternice și fascinante. 7 femei care au modelat, în mod semnificativ, arhitectura din România de la începutul secolului trecut până astăzi, între modernitate și tradiție, educație și spirit civic: Regina Maria a României, Virginia Andreescu Haret, Henrietta Delavrancea, Ioana Grigorescu, Silvia Demeter-Lowe, Eliza Yokina și Ilinca Păun Constantinescu.

Regina Maria patronează expoziția pentru că a reușit să creeze climatul favorabil înfloririi artelor și afirmării femeilor în arhitectura românească, în prima parte a secolului XX.

Henrietta Delavrancea și Virginia Andreescu Haret sunt Pionierele care s-au remarcat în perioada interbelică, după ce au servit ca infirmiere voluntare în primul Război Mondial.

Ioana Grigorescu a fost o imensă forță creatoare care, în plină perioadă socialistă, a redat splendoarea Bisericilor pictate din Nordul Moldovei, asigurându-le intrarea pe Lista Patrimoniului mondial UNESCO.

Silvia Demeter Lowe, Eliza Yokina și Ilinca Păun Constantinescu fac parte din noua generație, preocupate de profesiune, implicate în educația celor mici, militante civic și apărătoare ale identității patrimoniului românesc.

Expoziția este curatoriată de președinta Uniunii Arhitecților din România, arhitecta Ileana Tureanu.

„Popasul pe care îl facem la Santiago de Compostela – simbol al valorilor arhitecturale universale dar si al celor locale si traditionale galitiene - este o onoare si o implinire a visului femeilor exceptionale ale arhitecturii din Romania.

De peste 100 de ani, ele promovează, lupta și apără moștenirea arhitecturală și tradițiile locale, genius loci, patrimoniul, multiculturalitatea si autenticitatea. „Acumulând influențele culturale universale și simțind și gândind românește, putem atinge o valoare Europeană” spunea cea mai emblematică dintre ele.”, este mesajul arhitectei Ileana Tureanu

Mai multe informații:

Uniunea Arhitecților din România (UAR) are ca scop promovarea arhitecturii și urbanismului ca domenii ale culturii, protejarea patrimoniului construit și a peisajului. UAR este o asociație profesională de creatori, apolitică, independentă, cu personalitate juridică, de drept privat fără scop lucrativ, care desfășoară o activitate de utilitate publică pe durata nelimitată, dispunând de buget și patrimoniu propriu.

Igrexa da Compañía de la Universidad

Construită de iezuiți în secolul al 17-lea, a aparținut colegiului Societății lui Isus până când, după expulzarea iezuiților, a devenit capela Universității în 1769. Acest fapt a fost esențial pentru realizarea unei serii de modificări ale clădirii. Fațada sa principală prezintă figurile Sfântului Petru și Sfântului Pavel situate în nișe laterale care servesc drept cadru pentru stema regală. Turnul clopotniță care o încununează a fost construit ani mai târziu, în 1719. Dar ceea ce iese cu adevărat în evidență este interiorul său, unde există mai multe piese de altar care împodobesc navele laterale, transeptul și altarul principal. Acestea sunt considerate piese autentice și exclusive ale barocului, concepute și realizate de-a lungul secolului al XVI-lea.

Ca o recunoaștere a însemnătății sale pentru lumea culturală și spirituală europeană, din 1987 Camino de Santiago a devenit Drum Cultural European, în 1993 a fost inclus în lista moștenirilor culturale universale UNESCO, iar în anul 2000, Santiago de Compostela a fost desemnată Capitală Culturală Europeană.

Vă așteptăm!

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc