In memoriam Peter Fritz Derer - 31 mai 2023 - ceremonia de înhumare a urnei

Peter Derer

1939 – 2023

Ceremonia de înhumare a urnei va avea loc

miercuri, 31 mai 2023, la ora 10.00, la Cimitirul Evanghelic din București (șos. Giurgiului 4).

Depunerea urnei va avea loc apoi, în prezența familiei.

Cu durere, Uniunea Arhitectilor din Romania anunta incetarea din viata, in data de 18 aprilie, a respectatului arhitect-urbanist, cercetător, manager, profesor si fost presedinte al UAR (2004-2012) Peter Fritz DERER.

Absolvent al Institutului de Arhitectură I. Mincu - promotia 1963 - Dl Derer a slujit breasla arhitectilr si urbanistilor cu competenta si onestitate, a condus institutii de specialitate, a fost director DMASI(1990-92), arhitect șef București (1996), director general, secretar de stat MLPAT (1997), președinte al UAR.A format si indrumat generatii de arhitecti si urbanisti, in calitate de cadru didactic al Institutului de arhitectura, in perioada 1964-1997, a publicat in revistele Arhitectura, Monumente Istorice și de Artă, a contribuit la lucrari fundamentale precum Arhitectura în România, 1944-69, coord. Gr. Ionescu si Urbanismul în România, coord. Cezar Lăzărescu, 1978, Capitalele Scandinaviei (2 volume) 1979 si a publicat lucrarea Mobilierul urban.

A publicat in străinătate in revistele Arkitekten DK 1969, Architektur DDR 1974 International Encyclopaedia for Town Planning SUA 1974.

A intocmit studii de urbanism si a castigat concursuri nationale si internationale de urbanism si sistematizare, a fost distins cu premii si mentiuni in Romania, Bulgaria, Ungaria, cu Medalia Muncii si Ordinul național Steaua României în grad de ofițer.

Uniunea Arhitectilor din Romania aduce un ultim si respectuos omagiu domnului arhitect Peter DERER si transmite condoleantele Hannei DERER si familiei greu incercate.

Incinerarea va avea loc în ziua de 21 aprilie, la ora 08.00, la Crematoriul Uman Vitan-Bârzești.

O a doua ceremonie va însoți înhumarea urnei la Cimitirul Evanghelic Lutheran din București.

Detaliile vor fi transmise în timp util pe aceasta cale.

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc