Publicat: 3 iunie 2016, ultima actualizare: 10 iunie 2016

Prelegere prof dr arh Mircea Ochinciuc "In memoriam Zaha Hadid" - Veneția mai 2016

Actualizare 10 iunie

foto arh. Alexandru Panaitescu

Joi, 9 iunie 2016, ora 16.30, la sediul Centrului de Cultură Arhitecturală al UAR din str. Jean Louis Calderon, nr 48, vă invităm la prelegerea susținută de prof. dr. arh Mircea Ochinciuc, cu titlul "In memoriam Zaha Hadid" - Veneția mai 2016

„... până în urmă cu 9 săptămâni, când am aflat de dispariția neașteptată a arhitectei, nu m-am numărat printre admiratorii săi.

Trei experiențe „pe viu”: cea dintâi, la stația de pompieri de la Weil am Rhein, alta la pavilionul Chanel de la Paris și cea din urmă la Muzeul de Artă al secolului XXI de la Roma nu au avut efectul pe care îl speram în fața unor evenimente de marcă ale arhitecturii zilelor noastre.

De atunci, până la deschiderea Bienalei Internaționale de Arhitectură de la Veneția, se părea că nimic nou nu-mi va tulbura rezerva care se instalase deja, mai ales după Centrul Cultural Heidar Alyev de la Baku.

Și, dintr-odată, vizita la expoziția din Palazzo Franchetti a răsturnat întreaga retorică a discursului meu referitor la creația arhitectei Zaha Hadid.

De unde până mai ieri o plasam sub dictatura violentă a formelor libere, sălile de pe Canal Grande au recompus pentru vizitatori prea puțin cunoscutul său „laborator de creație”.

Zecile de încercări, de desene, de machete, de simulări și de variante ale unui spirit neliniștit în căutarea rafinării formelor m-au impresionat profund, tocmai pentru că ele erau dovada absenței arbitrarului și a linei facile.

Am intrat în miezul unui univers fascinant al elaborării formei expresive în arhitectură. M-a revoltat ridicolul vechii mele atitudini, superficiale în a judeca și a califica cu prea mare ușurință realizările sale.

Prezentarea „in memoriam” pe care am pregătit-o este și gestul de reverență ce se cuvine unui creator, unic în felul său, al arhitecturii contemporane.

2 iunie 2016
arh. Mircea Ochinciuc”

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc