In Memoriam arh. Adrian Teodor Cenușă

Existența noastră pe fața pământului, atâta cât ne-a dat-o Bunul Dumnezeu, este bogată în bucurii, satisfacții și fericiri, mai mici sau mai mari, mai multe sau mai puține, dar și din nedorite, nebănuite, multe sau puține, mărunte sau grave, accidentale sau catastrofale, necazuri care aduc durere și tristețe, unele în cercuri limitate ale familiei decedatului, dar altele, ca aceasta, în marea noastră familie a arhitecților cuprinși în filiala Sud-Vest Oltenia a UAR, sau chiar, mai amplu, în viața marii noastre familii a Uniunii Arhitecților din România.

La 30 iulie 2022, inima arhitectului CENUSA ADRIAN TEODOR – Slatina, a încetat să mai producă bucurii societății, pompând elixirul vieții, pentru ultima dată. Avea doar 65 ani.

S-a nascut la 26.08.1957, in ORASUL Campulung Muscel, orasul, odata, capitala tarii, plin astazi de monumente istorice de o reala valoare, multe dintre ele fiind de categoria A, din judetul Arges. A fost probabil influentat de prestigiul arhitectului local Dimitrie Ionescu Berechet, decedat in 1969, care a realizat peste 400 de proiecte ce impresioneaza prin diversitate si calitate.

A facut parte din promotia 1983 a Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion MINCU Bucuresti.

Era membru al U.A.R. – Filiala Euroregionala Sud-Vest Oltenia, din 1983 si O.A.R. – Filiala Teritoriala Oltenia, din 2001.

Era un pasionat al sevaletului realizand acuarele de o reala sensibilitate artistica. Pacat ca nu a facut din acest talent un viitor centru de cultura artistica unde sa-si etaleze talentul si valoarea artistica.  Sensibilitatea lui artistica era nemarginita: o discutie pe teme istorice te facea sa retraiesti cu adevarat existenta ta in frumusetea neamului romanesc si daruirea lui pentru natie si popor. Nenumaratele telefoane pe care i le dadeam insemnau tot atatea ore de predare a istoriei prin prisma unui talent si nu a unui profesionist, cunoscator a atator date care deveneau de cele mai multe ori obositoare !

Ne va părea rău de cel pe care n-o să-l mai putem vedea și auzi ca în timpurile bune.

Prietenește, c-așa am fost cu toții, educati, să-l priveghem și, cu pioșenie, să-l conducem pe ultimul său drum, necunoscut, spre locuri cu verdeata si-o planseta la care sa materializeze ce-a invatat la scoala !!!! alaturi de nelipsitu-i sevalet pentru pictura. Era un veritabil membru al Uniunii Arhitectilor din Romania, membra a Aliantei Nationale a Uniunilor de Creatori din Romania.

Odihnă veșnică fă-i Doamne respectatului nostru coleg !

Colegiul Director al U.A.R.  S-V  OLTENIA

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc