Publicat: 20 martie 2018

Intre lumină și întuneric, ora 18.00, UAUIM

Din cate stiu eu, Botticelli a pictat Primavera, dar nu si Inverno (Iarna)... asa ca referinta la pictura lui acum poate ca nu mai e potrivita.

Dupa cum nici o HIPPIE DAY poate nu mai e, considerand vremea de afara.Insa echinoctiul de primavara nu va fi anulat, el va avea loc marti, 20 martie.

Si cu aceasta ocazie as vrea sa va invit in Sala Frescelor pentru a celebra aceasta importanta data. 

Este convingerea mea ca soarele si traiectoria sa pe cer (chiar daca stim ca e pamantul care se roteste in jurul soarelui si nu invers) sunt foarte importante.

Si ca o consecinta, solstitiile si echinoctiile. 

Le Corbusier a fost un arhitect solar, ca sa zic asa... aproape obsesiv el revine la soare, in multe desene preliminare constructiilor sale.  

Marti va fi echinoctiul de primavara, acest moment cand ziua va fi egala cu noaptea.

Civilizatiile vechi erau extrem de sensibile la acest eveniment si il onorau si in arhitectura lor.

Noi am ucis legatura cu cosmosul si cu misterul armoniei lui... foarte putini arhitecti azi se mai gandesc la traiectoria soarelui pe cer, foarte putini mai incearca sa-si relationeze cladirile cu evenimente cosmice de genul echinoctiu sau solstitiu. 

Eu va invit marti, la ora 18:00, la o prelegere despre Echinoctiu si Arhitectura. Se va numi "Intre Lumina si Intuneric", fiindca in aceasta zi noaptea iernii (ca sa spun asa) e egala cu ziua primaverii, ca durata.

Si chiar daca nu vom mai celebra, deocamdata, sosirea primaverii in modul exuberant si colorat cum mi-as fi dorit, as vrea totusi sa nu uitam ca maine va fi echinoctiul de primavara.

Deci vom omagia un eveniment care, spre deosebire de Anul Nou, sau diferite sarbatori religioase dintre cele mai importante, este guvernat de Natura, nu de om... capriciozitatea alegerilor umane nu poate fi prezenta aici... soarele isi urmeaza cursul independent de vointa oamenilor, independent de diferitele credinte religioase, etc... si tocmai din cauza asta, cred, e atat de important sa nu uitam de echinoctii si solstitii... cum nu au uitat nici civilizatiile stravechi, nici Le Corbusier si nici Louis Kahn, printre altii...

Va multumesc, 

Dan Coma

Pagina din "Le Poeme de l'Angle Droit" al lui Le Corbusier

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc