Publicat: 4 august 2013, ultima actualizare: 5 noiembrie 2013

Petitie: "SOS Culele din România"

Filiala euroregionala Sud-Vest Oltenia a Uniunii Arhitectilor din România relanseaza apelul facut in iulie 2012, privind salvarea Culelor din Romania

COMUNICAT DE PRESA - Craiova

Culele sunt, alaturi de biserici, dintre cele mai vechi constructii pe pamantul romanesc.
Din pacate, indiferenta si ignoranta au dus la disparitia multora dintre ele si la degradarea severa a celor putine, ramase inca in picioare.
Noi, arhitectii si oamenii de cultura din cadrul Aliantei Nationale a Uniunilor de Creatori din Romania (ANUC) semnalam tuturor institutiilor abilitate din Romania (Presedintie, Parlament, Guvern, Ministerul Culturii si Cultelor, ANUC) sa demareze competent si cat mai urgent o campanie de salvare a acestor monumente lasate prada distrugerii totale de catre noii proprietari postrevolutionari (total indiferenti fata de istoria Romaniei) si sa inceapa repunerea lor in valoare.

Filiala euroregionala Sud-Vest Oltenia a Uniunii Arhitectilor din Romania va invita sa va alaturati acestui demers si ideii de a salva aceste dovezi, inca vizibile si palpabile, ale existentei culturii noastre, prin semnarea petitiei AICI

Prin demersul nostru speram sa ajungem sa le revedem cat mai curand, intr-un circuit turistic educational, macar asa cum aratau prin 1970, anul celor mai frumoase fotografii existente.

Va oferim mai jos doua imagini edificatoare pentru nepasarea autoritatilor competente. Este vorba despre casa cula Eftimie NICOLAESCU (datata in sec. XIX.) din judetul Gorj, comuna Matasari, sat Runculet, monument istoric aflat pe Lista Monumentelor Istorice din 2010 la pozitia GJ-II-m-B-09365.

Cula E Nicolaescu 2010 cula E. Nicolaescu 2013

2010 2013

Presedintele U.A.R. S-V Oltenia
Arh. Pavel POPESCU
e-mail: uar.oltenia@gmail.com

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc