Publicat: 28 aprilie 2023

Conferinta de la joi, 4 mai, de la MMB, palatul Suțu, "Poemul călător și scriitura afectivă a Dunării"-parte din noul nr al revistei Arhitectura - Dunărea 1075 km

Conferința de joi, 4 mai, ora 18.30, are punct de pornire ultima număr al revistei Arhitectura cu tema Dunărea, 1075 km și este susținută de către prof. dr. arh. Angelica Stan. Tema conferinței: "Poemul călător și scriitura afectivă a Dunării ".Coordonator și gazdă: Catalin D. Constantin.

Întâlnirea cu tema Poemul călător și scriitura afectivă a Dunării  are loc la Palatul Suțu (Bd Ion C Brătianu, nr 2).

Angelica STAN este arhitect, profesor titular cu abilitare pentru îndrumare doctorală în urbanism, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. Este doctor în urbanism și susține cursuri și ateliere pe teme precum morfologia urbană, limbajul orașului, dinamica periferiilor orașelor, istoria și teoria peisajului, orașele în scădere, forma urbană participativă.

Este autoare a mai multor cărți de urbanism și teoria peisajului, co-editor și colaborator la numeroase volume colective, autoare a numeroase articole publicate în reviste internaționale. Este în prezent, director al Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat din UAUIM, coordonand în 2022, înființarea unui laborator de cercetare doctorală interdisciplinară (LCDI) în cadrul UAUIM. 

Angelica Stan coordonează, din 2013, proiecte de cercetare interdisciplinară, finanțate în parteneriat internațional prin programe precum SEE, INTERREG-Danube, Erasmus+ și proiecte de dezvoltare instituțională. Este in prezent director de proiect în parteneriatul proeictului INCEPT – ”Introducing Sustainability and Energy Efficiency Principles in Architectural Education: Towards Designing Climate Neutral and Inclusive Buildings”, fiananțat prin ERASMUS+ KA220-HED, alături de New Bulgarian University (Sofia), Universitatea din Zagreb (Croația). 

Este membră a programului internațional COST și parte din Cost Action CA18126 ”Writing Urban Places”- New Narratives of the European City. Angelica STAN este, de asemenea, autoarea a șapte cărți de poezie publicate la edituri prestigioase din București. 

Dunărea. 1.075 km de graniță fluidă în mișcare pe malul căreia stăm de mii de ani.

Suntem noi, românii, oameni ai Dunării? Sau această graniță ne-a impus o limitare în orizontul căreia trăim? Dar este oare un râu o graniță cu adevărat? Avem noi, ca popor, amintiri comune despre Dunăre sau, mai degrabă, singulare? Și despre care loc de pe Dunăre vorbim atunci când vorbim? Dacă închidem ochii, ca să ne putem aminti mai bine, ce imagine plăsmuiește amintirea împreună cu imaginația?

Sunt întrebări multe la care am vrut să răspundem făcând o călătorie în timp și în spațiu. Metodele de analiză pot fi diverse: arhitectură, urbanism, fotografie sau poezie. 

Am făcut zoom-in și zoom-out în istorie, în hărți și în mentalul nostru așa cum faci pe Google Maps atunci când vrei să vezi traseul Dunării de la izvoare până la vărsare. Am descoperit cu uimire cât de puține știm și cât de rar ajungem pe malurile ei. Pe apele ei încă și mai puțin.

I-am vizitat izvoarele, orașele, insulele, podurile și malurile cu intenția de a o cunoaște. Pentru că ceea ce cunoști iubești și ceea ce iubești te îmbogățește. Și ceea ce cunoști și iubești îți aparține într-o oarecare măsură. 

Sunt multe lucruri de aflat în o mie și ceva de kilometri. Istoria orașelor de pe mal și posibilitatea lor de dezvoltare analizată în proiecte studențești. Programe europene, școli de vară sau workshopuri menite să ne aducă împreună. Poduri culturale virtuale și fizice. Cotele apelor care an de an nasc insule și modifică maluri. Zeci de sculpturi metalice făcute din rămășițele unor foste industrii care îi păzesc curgerea.

Acest număr este o colecție de metode de explorare a Dunării menite să ne aducă împreună pe malurile ei, participanți la acea masă pe care o vedem pe copertă. Un mal care și-a retras apele pentru ca niște oameni tineri să-i stea aproape.

Luați acest număr de revistă ca pe o invitație de a deveni fiecare dintre noi om la Dunăre.

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc