Scrisoare deschisa adresata domnului Adrian Nastase, prim-ministru al Romaniei privind declasarea unei parti importante a Parcului Carol

Uniunea Arhitectilor, organizatie profesionala de utilitate publica, in conformitate cu obiectivele activitatii sale, protesteaza cu hotarire impotriva ordinului ministrului Culturii si Cultelor privind declasarea unei parti importante a Parcului Carol, incluzind si fostul Monument al Eroilor Luptei pentru Libertatea Poporului si a Patriei, pentru Socialism, si impotriva deciziei administrative de deschidere a santierului pentru desfiintarea imobilului respectiv.

Uniunea Arhitectilor regreta profund ca, la 15 ani de la caderea dictaturii demolatoare de monumente, centre urbane si biserici, spiritul malefic al acesteia supravietuieste in rindul unor ministri si ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane. Uniunea Arhitectilor considera ca entuziasmul destructiv trebuie oprit, pentru a face loc unei solutii pragmatice si rationale, in acord cu toate legile Romaniei, inclusiv ale acelora privind protectia bunurilor culturale. Solutia corecta este posibila atita vreme cit monumentul ramine in picioare si Parcul Carol este mentinut in componenta actuala, cea care a stat la baza includerii sale integrale in Lista Monumentelor Istorice.

In 1992, Parcul Carol a primit statutul de monument de importanta nationala (grupa A) in totalitatea sa, prin decizia Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, in baza recomandarii Sectiunii de parcuri si gradini istorice si a Comitetului National de Arhitectura Moderna (DOCOMOMO Romania). Fundamentarea deciziei s-a sprijinit pe valoarea intregului ansamblu, continind atit parcul proiectat de un arhitect francez de renume european, cit si componentele sale arhitectural-artistice, intre care se numara si fostul monument, opera a unor mari arhitecti si ingineri romani. In aceasta configuratie, parcul si monumentul reprezinta un ansamblu peisager unitar si unic in tara.
Potrivit legislatiei in vigoare,
- procedura de declasare trebuia initiata de proprietarul imobilului (care este Statul Roman, si nu Biserica Ortodoxa Romana);
- ordinul ministerial trebuia sa se bazeze pe avizul specialistilor in parcuri istorice si arhitectura moderna si pe hotarirea Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, nu pe semnatura unui efemer functionar administrativ.

- Consideram ca, in pofida tuturor luarilor anterioare de pozitie ale specialistilor,
- modul de alegere a terasei superioare a Parcului Carol ca locatie pentru Catedrala este arbitrar;
- procedura de declasare a unei parti a parcului si a fostului monument nu respecta cadrul legal dupa care ar trebui sa se conduca o tara candidata la Uniunea Europeana;
- modul in care s-a procedat este ilegal si se constituie ca un precedent periculos pentru soarta parcurilor si a monumentelor din Romania.
In consecinta, Uniunea Arhitectilor cere insistent oprirea santierului de demolare si respectarea legii: ocrotirea parcului istoric asa cum a fost inclus in Lista Monumentelor Istorice. Sintem intru totul de acord cu depolitizarea acestui subiect, prin acordarea rolului ce li se cuvine specialistilor, in conformitate cu competentele si responsabilitatile lor publice.

Prof. dr. arh. Peter DERER
presedintele
Uniunii Arhitectilor din Romania

Bucuresti, 15 aprilie 2004

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc