Stadiu proiecte culturale UAR - sesiunea nov 2010

PROCES VERBAL


1 - Lucrarea : ARHITECTII SI EXILUL - Autor : Dr. arh. Adrian Mahu
Stadiul lucrarii
: Cartea, cu cca. 500 pagini , este terminata 100% ; mai pot fi cuprinsi in lucrare inca doi arhitecti peste cei 63 ilustrati si comentati ; Tiraj anuntat : 1000 exemplare.
Recomandari: Autorul poate primi cei 8.000 RON/ 2010 ca un avans , urmand ca in 2011 sa fie suplimentata suma dupa studierea a trei oferte de editare aduse la comisia UAR de catre autor ; pentru ca lucrarea sa nu fie mai prejos decat " Artisti plastici din diaspora " (aparuta cu sprijinul Institutului Roman pentru Studierea Exilului Romanesc ) ea va trebui sa apara in conditii grafice deosebite, ca lucrare bilingva - deziderate care pot fi obtinute prin cautarea de catre autor si a altor sponsori.


2 - Lucrarea : ASAMBLAJE II - Autori : arh. Arpad Zachi - Elena Smeianu
Stadiul lucrarii
: Programul a fost realizat in limita avansului primit pe 2010
Recomandari: Comisia solicita un decont detaliat - explicit , pentru evidentierea cheltuielilor aferente actiuni / film , muzica , arhitecura , dans ; se recomanda alegerea cu grija a spatiului arhitectural in care se vor desfasura viitoarele actiuni si necesitatea promovarii prin mass - media.


3 - Lucrarea : CETATEA ALBA IULIA - REABILITARE - Autori : Cristina Anghel, Tiberiu Anghel
Stadiul lucrarii
: S-a folosit avansul primit , pentru realizarea unui punct de informare turistica si pentru Observatorul Urban.
Recomandari : Comisia ia act ca titlul programului nu este cel corect , acest lucru putand duce la derutarea sponsorilor. Nu este vorba de reabilitarea cetatii , titlul corect fiind : TABARA DE SPECIALIZARE - CETATEA ALBA IULIA. Comisia cere prezentarea unui decont insotit de un memoriu care sa evidentieze ca lucrarile au fost executate sub supravegherea specialistilor. De asemenea, se solicita proiectul care sta la baza Punctului de informare / expo - foto.


4 - Lucrarea : SCOALA DE LA BUNESTI - 2010 - Autor : arh. Ana Maria Guran
Stadiul lucrarii
: Activitatea atelierului de cultura generala (antropologie, istorie ,arhitectura) format din 12 studenti de la "Ion Mincu", din luna mai pana in octombrie , cu lucrari in diverse materiale ( lemn , pamant , zid ) s-a desfasurat prin voluntariat si prin cheltuirea avansului primit de la UAR .
Recomandari : Comisia cere prezentare unui decont si a unui referat de la "Ion Mincu".


5 - Lucrarea : MAGIC BLOCKS 2010 - Autor : arh. Stefan Ghenciulescu
Stadiul lucrarii
: In limita avansului primit de la UAR, autorul a intocmit un studiu cuprinzand idei si strategii privind reabilitarea unor blocuri de locuinte construite in perioada socialista , cu studiu de caz : Calea Mosilor. S-a realizat si un film pe YouTube .
Recomandari : In discutiile avute in comisie se evidentiaza urmatoarele aspecte : spatiile alese de autor pentru a fi modernizate - intre blocuri si in spatele acestora- au un efect benefic pentru zona veche a cartierului si unul putin semnificativ pentru arhitectura ansamblului nou. O dovada ca ne aflam in fata unui demers teoretic , este aceea ca nu a fost influentata vopsirea fatadelor blocurilor, facuta cu ocazia reabilitarii termice din vara ( studiul a mers paralel cu reabilitarea si acum e deja prea tarziu . Se recomanda : interventii urbane dupa ce s-a luat legatura cu Primaria sectorului 2 si cu asociatii de locatari din zona Caii Mosilor. Si unii si altii pot oferi fonduri si voluntariat ( afirmatie facuta in comisie de arh. Alin Negoescu - presedinte asociatie de proprietari bloc 8 , Calea Mosilor nr.262. Se propune zona acestui bloc ca zona pilot pentru aplicatie practica a studiului in discutie )


6 - Lucrarea : Volum omagial G.M.CANTACUZINO - Autor : arh. Mirela Duculescu.
Stadiul lucrarii
: Cartea , in forma finala dar nelegata , este prezentata in fata comisiei ; deci finalizare 100% , urmand ca fundatia SIMETRIA sa primeasca suma de bani care a fost initial aprobata .
Recomandari: Comisia, prin D-na. arh. Miliza Sion , transmite felicitari autoarei pentru conceptie + manageriat , realizare tipografica , traducerea in limba engleza , aparitia in timp record si la un pret estimat / tiraj 1000 exemplare, extrem de convenabil pentru cititori.


7 - Lucrarea : CULELE DIN OLTENIA - Autor : arh . Pavel Popescu
Stadiul lucrarii
: Cartea , cu cca. 250 de pagini , este realizata in proportie de 80%. Autorul prezinta comisiei o scrisoare adresata Presedintelui UAR pentru aprobarea prelungirii termenului cu 90 de zile si a suplimentarii sumei finale. Autorul informeaza comisia ca avansul a fost cheltuit pe deplasari in teren si intocmiri de relevee , costul editarii propriu-zise urmand sa fie facut din viitorii bani ce vor fi primiti.
Recomandari : Comisia cere autorului acte justificative pentru cheltuirea avansului. Fata de extinderea termenului si a suplimentarii sumei , comisia nu se pronunta. Numarul culelor care vor apare in carte pare mic fata de suma alocata lucrarii. Trebuie analizata varianta autorului: UAR poate edita pe banii ei materialul primit de la autor , material oferit dupa cheltuirea sumelor primite !? Comisia a inteles ca si editarea cartii e cuprinsa in suma totala aprobata. In situatia de fata , in care a fost cheltuit avansul , se cere extinderea termenului si suplimenterea sumei , cu aprobare din partea conducerii UAR.


8 - Lucrarea : CASE UITATE DIN MARGINIMEA SIBIULUI - Autor : Daniela Coman
Stadiul lucrarii
: Avansul , in valoare de 24.500 RON , a fost cheltuit pentru restaurarea unei singure case - monument istoric.
Recomandari : Comisia cere inaintarea devizului de lucrari , insotit de un raport al D-lui. arh. Gligor / manualul de restaurare. Se apreciaza ca este necesara promovarea programului in randul locuitorilor. Discutiile au evidentiat necesitatea restaurarii mai multor case reprezentative pentru arhitectura localitatii , case care sa constitue un mic ansamblu ( front al strazii , eventual colt strada )


9 - Lucrarea : TOMA T. SOCOLESCU -Album omagial - Autor : Ionut Macri
Stadiul lucrarii
: Materialul ( fise de documentare pentru cca. 230 pag. tiraj de 500 ex.) este finalizat 100% ; restul de bani vor fi folositi pentru editare .
Recomandari : Albumul si baza de date vor aparea cu ocazia implinirii a 50 de ani de la moarte ; etapa a II-a , editarea , va beneficia de restul de bani alocati lucrarii.


10 - Lucrarea : TARG DE MESTESUGURI SI MATERIALE TRADITIONALE LA ROSIA MONTANA - Autori : arh. Virgil Apostol si arh. Stefan Balici
Stadiul lucrarii
: Avansul , in valoare de 24.500 RON , a fost cheltuit in luna august 2010 , pentru organizare de standuri in cele 3 zile ale festivalului .
Recomandari : Pentru restul de bani autorii se angajeaza sa intocmeasca un ghid de materiale si mestesuguri traditionale. Ca proiect de viitor se doreste implicare in politica ecologistica de salvare a sitului arheologic si a caselor traditionale ramase nedemolate.


11 - Lucrarea : GALATII DE ALTADATA - Autori : Florentina Iugan , Ionut Negru , Vera Marin.
Stadiul lucrarii
: Avansul , in valoare de 24.500 RON, a fost cheltuit in totalitate pentru organizarea unei expozitii de fotografii si pentru realizarea unui scurt film de amator, in care au fost prezentate 25 de monumente, case reprezentative pentru Galati . Au fost tiparite , in tiraj de 100 de exemplare , pliante color pentru fiecare monument in parte.
Recomandari : Deoarece suma totala este destul de importanta , comisia recomanda ca materialul foto + comentariile existente in pliante sa fie stranse intr-un volum pe care il socotim de utilitate mai mare , in comparatie cu pliantele. Devizul care se cere a fi intocmit va evidentia in final incadrarea in suma mentionata a volumului cerut de comisie ( in tirajul si numarul de pagini adecvat importantei acestui program cultural)


Proces verbal intocmit de arh. Alin Negoescu

Nota: Evaluarea proiectelor culturale finantate de Uniunea Arhitectilor din Romania si de Observatorul Urban Bucuresti a avut loc pe 19 noiembrie 2010 la sediul UAR din Calea Victoriei nr.126.

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc