UAR Sibiu: Expozitia "Spatii istorice vazute de arhitecti"

Spatii istorice vazute de arhitecti

Vernisaj: luni, 29 octombrie 2012, ora 16.00
Expozanti: arh. Ion ENE si arh. Cornelia TUGLUI
Program: 29 octombrie - 11 noiembrie, L-V: 9-17, S-D: 9-13
Organizator: Filiala Judeteana Sibiu a Uniunii Arhitectilor din Romania (UAR)
Parteneri: Primaria Municipiului Sibiu si Casa de Cultura a Municipiului Sibiu
Parteneri Media: Rapsodia, TV Sibiu si Rondul de Sibiu
Sponsor: Printcenter.ro

Peste 40 de lucrari in ulei si acuarela vor fi inaugurate luni, 29 octombrie 2012, de la ora 16.00, in Centrul de Informare Turistica din cadrul Primariei Sibiu, Str. Brukenthal nr. 2. Autorii tablourilor sunt doi arhitecti din Sibiu, Ion Ene si Cornelia Tuglui, care expun pentru prima oara in burgul de pe malul Cibinului. Sub genericul ,,Spatii istorice vazute de arhitecti'' acestia vor arata sub multa culoare realitatile si detaliile misterioase ale locurilor in care traim.
Prezentarea artistilor si a operelor acestora va fi facuta de dr. critc de arta - Olimpia Tudoran, de arh. Mircea Tibuleac - presedintele Filialei Judetene Sibiu a UAR si de arh. Gabriel Rosca - presedintele Filialei Teritoriale OAR Sibiu-Valcea.

''Cu ajutorul Filialei Judetene Sibiu a UAR- organizatoarea expozitiei - mi s-a implinit dorinta de a aduce in fata sibienilor o parte din lucrarile de pictura, realizate de-a lungul a 35 ani. Moto-ul expozitiei este definitia pe care a dat-o arhitecturii, unul din marii arhitecti ai Amercii, Ludwig Miss van der Rohe : 'Arhitectura este vointa unei epoci tradust in spatiu'. De ce acest moto? Pentru ca o parte din spatiile pictate de mine reprezinta o epoca: o epoca a colonistilor germani, care si-au impus vointa asupra spatiului construit, unde arhitectura si organizarea spatiului se contopesc intr-o perfecta armonie. Pe langa cele 35 de picturi in care am incercat sa redau spatii cu incarcatura istorica din Sibiu, dar si din Sighisoara, expun si cateva portrete ale unor arhitecti si artisti celebri, care mi-au influentat cariera de arhitect si cea de pictor amator. Am conceput aceste 'exercitii de admiratie' pentru Sibiu fiind tanar arhitect. An de an biografia profesionala s-a contopit cu orasul cetate. Am fost cucerit de acest spatiu arhitectural aparte, incarcat de un trecut inchis intre ziduri si turnuri puternice. Lucrarile de pictura expuse sunt un omagiu adus Sibiului si sibienilor''.
Arh. Ion Ene - membru Filiala Judeteana Sibiu a UAR

''Lucrarile prezentate in cadrul acestei expozitii se orienteaza spre lumea sensibila care coexista cu tectonicitatea orasului - lumea vegetala. Prin pete de culoare in acuarela, in contrast alb/rosu, lumea sensibila a naturii se echilibreaza pe coala de hartie. Tablourile expuse isi propun sa surprinda printr-un efect de zoom-in/zoom-out proximitatea fiecaruia dintre noi sa ne faca constienti de sensibilitatea si unicitatea existentei fizice''.
Arh. Cornelia Tuglui

http://www.uarsibiu.ro/

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc